Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal kinnitas Delfile, et paneb ameti maha, kuid loodab loomaaiaga tulevikus seotuks jääda.

"Eks neid mõtteid on juba aastaid mõlgutatud, linnameedia ja riigimeedia on jahvatanud paar aastat selle üle. Ükskord peab joone alla tõmbama," ütles Kaal, ja lisas, et kui midagi ei muutu, peaks 30. juunil olema tema viimane tööpäev Tallinna loomaaia direktorina.

"Viimane karikas ongi see, et vanus (70) keeras ette," ütles Kaal, kes pidas väärikat juubelit möödunud reedel.

Kaal kirjutas linnavalitsusele lahkumissoovist juba aasta alguses, kuid siis polnud tegemist vormikohase lahkumisavaldusega. "Aasta alguses saatsin linnale paberid, et nad võiks mõelda selle peale, et juulist leiaksid uue inimese," täpsustas Kaal.

"Kui ma töölt ära tulin, minu laual seda (lahkumisavaldust - toim.) ei olnud," vastas Tallinna kultuuriameti juhataja Aini Härm küsimusele, kas Mati Kaal on nüüdseks ametliku lahkumisavalduse esitanud. "Mina saan töösuhte siis lõpetada, kui on lahkumisavaldus laual," ütles Härm, viidates mitmetele varasematele kordadele, kui Kaal on lubanud ametist lahkuda.

Mati Kaal täpsustas, et saatis linnale lahkumisavalduse täna, kuid pärast tööpäeva lõppu. "Tegin avalduse vormikohasemaks, panin digiallkirja ka," sõnas ta.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart ütles Delfile, et Mati Kaal esitas lahkumisavalduse täna ning lähiajal korraldatakse konkurss uue loomaaia direktori ametikohale. "Me loodame, ja ma arvan, et see kokkulepe on ka olemas, et Mati jääb ka edaspidi loomaaeda mitte ainult sümbolina vaid ka nõunikuna. Selleks on talle ka ette nähtud töökoht," ütles Kõlvart.

Kui linnavalitsus suvepuhkusel erakorralist istungit ei tee, kinnitatakse uus loomaia juht ametisse alles augustis. "Viimane linnavalitsuse istung toimub ülejärgmisel nädalal ja selleks ajaks ei ole veel konkurssi tulemusi," selgitas Kõlvart. Seniks määratakse loomaiale direktori kohusetäitja, kelleks on Kõlvarti sõnul Mati Kaal.

Mati Kaal alustas Tallinna Loomaaias tööd 1968. aastal ning on andnud suure panuse loomaaia tegevusse ja arendamisse ning loodushariduse edendamisse Eestis, tema nimi on aastaid olnud Tallinna Loomaaia sünonüümiks. Mati Kaal on uurinud suurkiskjate bioloogiat ja ökoloogiat ning panustanud ohustatud liikide kaitsesse. Tänavu sai Kaal Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia koos looduskaitse kuldmärgiga.