Teisipäevase Postimehe väitel on Tallinna loomaaed nii suures hädas, et kui olukord lähiajal ei parane, tuleb ühel ilusal päeval uksed külastajate ees sulgeda ja asukad maailma loomaaedadele laiali jagada. Põhjuseks on loomade talitajate madalad palgad.

Mati Kaal kinnitas Delfile, et nii hull see asi veel esialgu ei ole: loomaaiatöötajate 30-protsendine palgatõus on linna lisaeelarvesse sisse kirjutatud ning peagi peaks olema võimalik suurenenud palka maksma hakata.

Absurdne palk, mida juhtkond saab loomade hooldajatele maksta, viib iga päev töölt mitu talitajat, kirjutas Postimees teisipäeval. Uusi aga ei tule, sest 3000 krooni miinus maksud ei võimalda isegi suurimatel entusiastidel end loomadele pühendada. Selle naeruväärse raha eest teevad inimesed rasket, tervistkahjustavat ja ohtlikku tööd, sageli üle ettenähtud normi ja aja, sest ei suuda armsaks saanud loomi hätta jätta.

Kui kõige lihtsamad tegevused saab algaja tööjõud selgeks umbes nädalaga, siis korralikuks talitajaks saamiseks kulub vähemalt aasta, sest selgeks tuleb saada loomade käitumised ja pidamistingimused kõigi nelja aastaaja käigus, selgitab loomaaia töötaja Helina Roomet.

Läinud loomaaeda tööle kohe keskkooli lõpetamise järel, on ta töötanud siin juba kaheksa aastat ning tõusnud ametiredelil brigadiri pulgale. Oma kogemuste ja teadmistega teenib ta seetõttu reatalitajatest pisut kõrgemat palka — 3800 krooni brutos.

Enamasti ei püsi uued hooldajad siin aga paari kuudki, rääkimata vajalikust aastast. Ka Helinal tiksuvad viimased tööpäevad. “Raske, kohutavalt raske on lahkuda,” nendib ta. Kuid elamiseks on siiski raha vaja. “Olen kolm aastat oodanud, et olukord paraneks, enam ei jõua,” märgib Helina.

Mis saab tema hoolealustest edaspidi, pole veel teada. Kuigi üks inimene tundis telefonitsi töö vastu huvi, jäi ta siiski tulemata. “Palk, mis muu,” kehitab Helina õlgu.

Kaalu sõnul ootab loomaaed annetusi selleks, et võimaldada loomadele loomaväärseid elutingimusi — annetusi kasutatakse ehitustöödeks. Eriotstarbelise arveldusarve number Ühispangas on 10002027753001, kuid Kaal rõhutab, et sinna laekunud raha ei kasutata igapäevasteks kulutusteks nagu töötajate palgad. Töötajaid peab tasustama siiski linn.