Soomes töötav sotsiaalteadlane Iivi Anna Masso ütles foorumil esinedes, et omavahel dialoogi pidamiseks on vaja alust, millega kõik osalised nõustuksid. Kõik peavad tunnistama seda, mis on Eestis juhtunud, mitte elama edasi nõukogude ajalookäsitluse loodud müüte uskudes, teatavad rahvusringhäälingu raadiouudised.

"Miks ikkagi keegi tahaks end samastada stalinliku sõduriga? Neile, kes nii ütlevad, tahaksingi esitada küsimuse: milleks seostada oma rahvustunne mitte näiteks Venemaa inimõiguslastega või kultuuri suurmeestega-naistega?" rääkis Masso. See meetod mäitab seda, et tõdede selgitamisega on ikkagi poolele teele jäädud, ütles ta. "Stalinismimõistjate arv mujal maailmas osutab ka seda, et ehkki palju tõde on tulnud päevavalgele, on ajaloo kirjutamine ikka veel rohkem võitjate käes."

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen ütles, et Kodurahu foorumi eesmärgiks oli aastataguste sündmuste tähendust analüüsida Eestist, Euroopast ja Venemaalt vaadatuna.

"Me oleme aprillisündmuste mõju üsna palju vaaginud Eesti seisukohalt, kuid meil puudub selge ja adekvaatne ülevaade, kuidas neid sündmusi nähti ja mõtestati lahti Euroopas või ka Venemaal ning kuivõrd need sündmused võisid mõjutada Eesti rahvusvahelist positsiooni. Nagu mitmed analüütikudki on rõhutanud, et toonasi sündmusi tuleb võtta kui õppetundi ja teha neist järeldused, kuidas edasi minna,” rääkis Jäppinen.