Ta väitis, et Eesti praegune valimisseadus, mis ei luba valimisliitude loomist, on koostatud võimulolevate erakondade huvisid arvestades.

“Ent ka selles olukorras on Eestis elavatel venelastel unikaalne võimalus ilmutada ühtsust ning esitada ühtne kandidaat,” ütles Maspanov pühapäeval BNS-ile.

Maspanovi hinnangul peaksid selle idee nimel töötama kõik — alustades Eesti venekeelsetest parteidest kuni Eesti teiste erakondades liikmetest venekeelsed poliitikud.

“Teiste Eesti erakondade liikmetest vene poliitikud peavad ilmutama solidaarsust meiega, võtma nimekirjadest maha oma etteteada kaotavad kandidatuurid ning toetama ideeliselt ühtset mitte-eestlasest kandidaati,” kinnitas poliitik.

Maspanovi sõnul on sellise ühtse esindaja kandidaadid juba olemas ning neid arutatakse. Ta nentis, et aega diskussioonideks jääb üha vähem, 14.-28. aprillini tuleb Euroopa Parlamendi kandidaadid ametlikult esitada.

Maspanov rääkis, et idee edukus oleneb suuresti Eestimaa Ühendatud Rahvaparteist (EÜRP), mis peab otsustama, kas toetada ühtse kandidaadi esitamist või minna valimistele oma nimekirjaga.

“Tähtaeg, milleks EÜRP pidanuks andma vastuse, sai läbi 1. aprillil, ent otsust siiani pole,” sedastas ta. Koos EÜRP-ga osaleb ühtse kandidaadi kõnelustes ka Vene Kaasmaalaste Ühenduste Liit.

EÜRP langetab oma otsuse ühise kandidaadi osas pärast erakonna juhatuse ja volikogu istungeid, mis on kavandatud 17. aprilliks, ütles erakonna peasekretär Anatoli Jegorov pühapäeval BNS-ile. “Ma ei välista mitte mingeid variante, ent lõpliku otsuse langetavad meie erakonna juhtorganid,” lisas ta.

Jegorov kahtleb selles, et teiste erakondade venelastest poliitikud end taandavad, et toetada ühtset mitte-eestlasest kandidaati. “See on ebareaalne, ja meil tuleb nende toetuseta lahendada keeruline ülesanne, saada ühtne vene kandidaat Euroopa Parlamenti,” märkis ta.

Keskerakonnast kandideerivad Euroopa Parlamenti Mihhail Stalnuhhin ja Vladimir Velman, Sotsiaaldemokraatlikust Tööparteist Nikolai Kulikov.