Viljandimaal teatatakse kuus tavaliselt 5-10 juhtumist, kus inimene on marutõbise või kahtlaselt käituva loomaga kontaktis olnud, novembris on selliseid teateid olnud juba 14, ütles Sakalale tervisekaitseinspektor Lidia Adamson.

Kui aasta algupoole jäid haigeks peamiselt koerad ja kassid, siis alates suve lõpust nakatuvad tõppe rohkem veised. Novembri juhtumite puhul oli üheksal korral tegemist veisega.

Kõpu valla Uue-Vainristi talu peremees Andres Ehapalu kirjeldas, kuidas tema 12aastane tori tõugu ruun Sennu käitus terve suve kummaliselt, olles kord rahutu, siis aga jälle loid. “Lõpp oli täitsa räige: ta lõi mind pühapäeva õhtul kabjaga ja võttis hammastega õlast,” ütles Soomaa serval asuva talu peremees.

Esmaspäeval teatas Ehapalu juhtumist loomaarstile ning uuringud kinnitasid marutaudikahtlust. Loom suri teisipäeval. Peremees saab marutaudivastaseid süste.

Viljandimaa veterinaarkeskuse juhataja Ardo Pakkoneni sõnul levitavad haigust enamasti kährikud ja rebased, kuid karilooma võib hammustada ka haige rott.

Marutaudi levikut soodustab rebaste arvukuse kasv. Jahimees Ado Mitt teab rääkida, et tänavu on looduses ringi liikudes tavapärasest enam reinuvadereid näha.

“Marutõbised rebased hakkavad tavaliselt kevade poole välja ilmuma. Suvel aga saab nende pärast palju metskitsetallesid hukka,” teadis Mitt.