Uue koalitsiooniga on taas lauale pandud vana koalitsiooni ajal justiitsministeeriumis algatatud kooselu seaduse eelnõu, mis IRLi vastuseisu tõttu soiku jäi, sest see annaks nii eri- kui samasoolistele paaridele õiguse abieluvälist kooselu registreerida.

Eelnõu analüüsimiseks ja kohendamiseks on moodustatud riigikogu töörühm. Selle ühe liikme Rait Maruste sõnul loodetakse eelnõu riigikogu suurde saali saata ja seaduseks vormistada, aga kui kiiresti ja libedalt see läheb, olevat praegu veel keeruline ennustada.

Maruste sõnul geide õiguste küsimus rühmas erilisi vaidlusi ei tekitanud, kuna seal olid enamasti koos inimesed, kellel sel teemal suuri lahkarvamusi pole. Samas arvas ta, et IRL hakkab kindlasti eelnõule tugevalt vastu seisma. "Aga see on rohkem selline üldinimlik asi, pole nii väga poliitikas kinni. Riigikogus võiksid ka inimesed hääletada mitte parteilise kuuluvuse, vaid oma südametunnistuse järgi," sõnas ta Delfile.

Maruste enda seisukoht oli, et abielu jääb edaspidigi usu ja traditsioonide alusel ja Euroopa inimõiguste konventsiooni eeskujul mehe ja naise vaheliseks, aga reguleeritud kooselu avab alternatiivsed võimalused inimestele oma kooselu korraldada.

Ta rõhutas, et geide probleemid on ainult osa eelnõust ja selle reguleerimisobjekt on laiem. "Geiinimesed on heteroseksuaalsete vanemate lapsed, seega on selles suur osa bioloogilist determineeritust ja me ei tohiks neid tõrjuda, nagu me ei tõrju ka punapäised või vasakukäelisi. Ka neil on õigus õiguslikult reguleeritud lähisuhtele ja perekonnaelule," ütles Maruste.

Seni on rühm koos käinud ühe korra ja Maruste sõnul arutati praktilisi asju, näiteks seda, kus ja kuidas täpselt kooselu vormistada tuleks. Aprilli jooksul on lootus eelnõu kokku panna, kuid selle menetlemine ja ammugi seaduseks vormistamine võib veel omajagu aega võtta.