"Need viis riiki on lisaks Venemaale ainukesed, kes Krimmi vabariigi referendumi seaduslikkust tunnustavad," ütles Maruste.

Maruste osutas ka sellele, et lisaks demokraatlike riikide absoluutsele enamikule on Krimmi okupeerimist ja annektsiooni asunud hukka mõistnud ja Ukraina põhiseaduslikku korda kaitsma ka Valgevene juht Lukašenko.

Maruste sõnul oli Krimmis toimunud "referendum" püssitorude ees lavastatud "vaba valik", mille sarnast nähti Eestis 1940. aastal. "Selline rahvusvahelise õiguse ja praktika vastane aktsioon ei loo uut õigust. Tänapäeval on tsiviliseeritud maailm kokku leppinud jõu või selle kasutamise ähvardusest loobumise ja vastavalt Helsingi lõppaktile ka riigipiiride puutumatuse, millele muude riikide hulgas kirjutas alla ka Venemaa," märkis Maruste.

"Ukrainal on kehtiv põhiseadus ja legitiimne seadusandlik kogu – parlament ehk ülemraada. Võimuasendused kriisiolukordades on ette nähtud Põhiseaduses, ning seda on ka õigesti kasutatud. Põhiseaduslikku korda ja sellest lähtuvat institutsionaalset ülesehitust ei väära riigipea Janukovitchi põgenemine riigist. Kriisis riigi hülgamine on samaväärne riigireetmisega ning sellega kaotas Janukovitch oma legitiimsuse," lausus Maruste.

Maruste sõnul ei ole ühelgi jõul väljastpoolt õigust Ukraina rahvale ette kirjutada, millist põhiseaduslikku korda nad vajavad. "Rahva suverääne enesemääramine ja enesekorraldusõigus kuulub ja saab kuuluda ainult Ukraina inimestele endile."