MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik (VIK) täna Õpetajate majja kokku kutsutud ümarlaual kõnelenud Rait Maruste ütles, et viimase aja erakondade rahastamise ümber puhkenud skandaalid viisid selleni, et otsustati koguda ettepanekuid olukorra parandamiseks.

„Selleks, et kogu avalik tähelepanu, jõud ja energia ei koonduks süüdlaste otsimisele, kutsusin üles, et kui annab midagi paremaks teha, siis teeme ettepanekuid,“ rääkis Maruste.

Maruste sõnul saadetigi arvamusliidritele kutse palvega avaldada oma arvamust, mis saaks teha paremini. Kutse tähtaeg oli augusti lõpp ja selleks ajaks laekus umbes 20 üksikisikult ja institustioonilt ettepanekud, kuidas erakondade rahastamist korraldada.

„Osad ettepanekud on üksteist välistavad, kuid ülejäänud on kavas koondada ja algatada oktoobri lõpus asjakohased eelnõud, et parandada erakondade rahastamist ja järelevalvet,“ ütles Maruste.

Maruste jagas ettepanekud oma olemuselt kaheks - ühed jäid rahastamise järelevalve ja parema korrastamise juurde, teised ettepanekud puudutasid erakonna demokraatiat tervikuna ja valismisüsteemi laiemalt.

Riigikontroll peab vajalikuks terviklikumaid muudatusi

Riigikontrolli hinnangul ei aita erakondade rahastamist läbipaistvamaks muuta üksikud parandused ja leidis, et vaja on teha terviklikumaid muudatusi.

Ümarlaual kõnelenud riigikontrolli esindaja sõnul jagunevad nende ettepanekud kolmeks. Tehnilist laadi ettepanekud puudutavad näiteks aruandlust. Sisulisematest ettepanekutest tõi ta välja võrdsusmiinimumi, mis tagaks erakondade võrdsema kohtlemise sõltumata sellest, kas nad on riigikogus esindatud või mitte.

Riigieelarvest saadav raha tuleks riigikontrolli ettepanekul jagada tegevustoetuseks ja kampaaniakulutusteks, arvestadest ka seda, kui palju erakond ise suudab koguda raha näiteks liikmemaksudega.

Juriidiliste isikute annetuste taastamist ei pea riigikontroll õigeks, kuid kui seda siiski uuesti kaalutakse, peaks see raha minema ühtsesse fondi. Ka ei ole riigikontrolli hinnangul täna üheselt määratud, mida nähakse keelatud annetustena. Viimasena märkis riigikontrolli esindaja, et taasatada tuleks kriminaliseerimine varjatud annetuste vastuvõtmisel.