Tänasel Tallinna linnavalitsuse istungil otsustati keelustada uuest aastast Tallinna haldusterritooriumil alkoholimüük pühapäeviti ning muul ajal kõikjal väikepoodides ja tanklates. Samuti teeb linnavolikogu varsti otsuse selles osas, mis puudutab alkoholimüügi keelustamist poodides, mis asuvad koolidele ja huviringidele lähemal kui 50 meetrit.

„Seda on vaja Eesti rahva tervise pärast, me muretseme Tallinna inimeste tervise pärast. Mina lastearstina olen tohutult mures selle pärast, kui meile tuuakse alkoholijoobes noori haiglasse; kui me näeme, et viieteistaastased tarbivad alkoholi, 80 protsenti alustab juba 11-aastaselt,“ ütles Martinson.

„Me teame ka uuringute järgi, et ka alaealised saavad kätte alkoholi. Kõikides väikestes kohtades ei kontrollita niivõrd tihedalt kui suurtes kaubanduskeskustes,“ põhjendas abilinnapea Tallinna otsust keelustada väikestes, alla 150-ruutmeetristes kauplustes alkoholimüük.

Martinsoni sõnul otsustati alkoholimüük keelata just pühapäeviti, mitte näiteks laupäeval või reedel, mil alkoholi tarbimine on keskmisest kõrgem, selle tõttu, et soovitakse võtta eeskuju teistest riikidest, kus selline käik on toiminud. Abilinnapea kinnitusel on alkoholimüük pühapäeviti keelatud näiteks Austrias, Bulgaarias, Islandil ja Norras.

Martinson ei usu ka, et inimesed alkoholimüügi keelu tõttu pühapäeviti joobes olekus autosse istuksid ning Tallinna lähipiirkondadesse uue pudeli järgi sõidaksid. „Kui me mõtleme kõige rohkem noorte peale, siis ma arvan, et noored ei oma selliseid transpordivahendeid. Ma siiski loodan ka seda, et ka teised omavalitsused Tallinna ümbruses tulevad selle algatusele järele.“

Küsimuse peale, mis siis saab, kui teised omavalitsused ei tule Tallinna poliitikaga kaasa ning et seadus ei puuduta vaid noori, vaid kõiki täisealisi, vastas abilinnapea, et selle üle ei tohiks praegu muretseda. „Ärme kardame, vaatame, kuidas see toimib, ja siis vastavalt sellele tuleb reageerida,“ ütles ta.

„Me oleme võtnud eeskujuks Islandi riigi, kes on suutnud viieteistaastaste noorte hulgas viia alkoholitarbimise nelja protsendini. Meil on veel pikk maa sinna minna. Nemad just rakendasid alkoholi pühapäevase müügi piiramist ja ka mitmes teises riigis on just pühapäeviti müük keelatud,“ põhjendas Martinson.

„Teiseks, pühapäev on väga ideaalne aeg oma perega, oma lastega ja huvitegevusega tegeleda, see on palju kasulikum tervisele kui see, kui me istume joogikohtades või siis ostame poodidest alkoholi juurde.“

Küsimusele, kas abilinnapea arvates ei avalda Tallinna bussides Jänku-Jussi multifilmide vahel jooksvad viinapoe reklaamid lastele mitte negatiivsemat mõju kui koolist 50 meetri kaugusel asuv pood, mille kaubavalikus leidub ka alkoholi, vastas Martinson, et alkoholireklaamid on miski, millega linn peaks samuti võitlema.

„Ma olen seda meelt, et need tuleb keelustada sada protsenti. Alkoholi meediareklaam peaks täielikult olema keelustatud.“