Martin Helme sõnul on EKRE tulemusega väga rahul, stabiilne toetus annab neile hea vundamendi tegutseda edasi ja kasvatada uuteks valimisteks toetajate arvu. "Kui me oleme kaks kuud järjest olnud väga suure kriitika käes, siis see, et me oleme suutnud oma valijaskonda hoida, on väga hea märk valija truudusest ja kindlameelsusest." 

Valijad karistavad Reformierakonda

EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme ütles Delfile, et mõnes mõttes on see loogiline, et Reformierakond nii palju kaotas. "Nad on petnud valijaid ja valijad karistavad neid selle eest. Nad on valetanud: enne valimisi valetasid, et maksud ei tõuse ja nüüd valetavad, et nad enne valimisi ütlesid, et makse tõstetakse. Mingil hetkel ka Eesti valija karistab selle eest." 

Vabaerakonna märkimisväärset toetuse tõusu kommenteeris Helme sellega, et Vabaerakond on hetkel valijale mugav koht, kuhu oma toetust avaldada olukorras, kus valitsuskoalitsiooni liikmete tegevused ja sõnavõtud on inimesi vihastanud ning kus ülejäänud alternatiivid ühel või teisel põhjusel ei tundu nii ahvatlevad. "Vabaerakond on niivõrd välja kujunemata näoga, et igaüks saab sinna produtseerida oma unistused," märkis Helme, ja lisas, et Vabaerakonna näitel on opositsioonis võimalik päris pikalt olla neutraalne ja mitte midagi teha, kuid enne valimisi soovivad inimesed siiski sisukat programmi. 

Kahepalgeline käitumine

"Olen öelnud oma kolleegidele Vabaerakonnast, et ma olen äärmiselt pettunud selles, et nad on ühe nädala jooksul kaks korda aidanud Reformierakonnal läbi suruda Reformierakonna asju," ütles Helme, ja lisas, et selline käitumine ei ennusta Vabaerakonnale midagi head, sest nii esindavad nad oma sõnades midagi muud kui enda hääletustes riigikogus. 

Sotsiaaldemokraadid on Helme arvates käitunud mõnes mõttes sarnaselt Vabaerakonnale. "Nad on oma koalitsioonipartnerite suhtes käitunud suhteliselt alatult ja kritiseerinud avalikult ja jõuliselt neid samu maksuplaane, mida nad ise koalitsioonileppesse sisse tõid. See on põhjus, miks nad ei ole nii rängalt kukkunud." 

Uudisteagentuuri BNS tellitud TNS Emor uuringu järgi on Reformierakond kukkunud 19 protsendini, samas kasvas märkimisväärselt Vabaerakonna toetus.