Martin Helme nentis riigikogus, et on olnud kolm tundi hõivatud ning pole viimaseid uudiseid lugenud. Ta kommenteeris, et üks patt, mida poliitikutele andeks anda ei saa, on valetamine.

"Valetamine on vale, mis siin ikka hinnata," ütles Helme ka õhtul "Esimeses stuudios". "Ma kaitseksin Kingot, ta ei trüginud ise ministriametisse, vaid erakond palus tal selle koha väga keerulises olukorras võtta. Ta on saanud esimesest päevast peale kõige rohkem kriitikat," lisas ta.

Helme sõnul võib see olla põhjus, miks Kingo tegi õnnetu personalivaliku, kui Väli oma nõunikuks soovis ja pärast sellest tõusnud meediatormi riigikogu ees "rapsis" ehk valetas. "See kõik on loonud olukorra, kus - me kõik saime aru - tal edasi töötada enam võimalik ei ole. Ta tõmmatakse ribadeks meedia ja opositsiooni poolt," ütles Helme.

Rahandusminister tõdes, et EKRE ei olnud teadlik, et Kingo oma nõunikuks Välit soovis ja said ka sellest tagantjärgi teada, et ministri soovil sõlmis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium temaga töölepingu.

Kingo kuulub EKRE juhatusse ja valetamisskandaal seda Helme sõnul ei mõjuta. "Olen tänulik töö eest, mis ta on teinud ja soovime, et ta jätkaks erakonna juhatuses," kinnitas Helme. Ta lisas, et erakonnale ei tule sellest ka mainekahju. "Erakond saab reageerida ainult retrospektiivis. Me oleme käitunud kiiresti ja adekvaatselt, kõrge eetilise standardiga," ütles Helme.

Kingo vale tuli ilmsiks

Täna selgus, et Kingo edastas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile palve sõlmida Jakko Väliga tööleping nõuniku ametikohale 18. oktoobril. 19. oktoobril palus Väli aga leping tühistada, mida ka tehti.

Kert Kingo teatas riigikogu arupärimisel 21. oktoobril: " Jakko Väli pole ükski sekund ega ükski hetk minu nõunik olnud." See aga ei vasta tõele, sest tööleping Väliga kestis kuni 19. oktoobrini, kuni Väli sooviavalduse tõttu leping tühistati. Töölepingu tühistamise järgselt peatati ja tühistati ametikoha loomisega seotud tegevused.