“Oleme väga viisakalt väljendanud, et prokuratuur vajab verevahetust,” sõnas Martin Helme, EKRE aseesimees ja rahandusminister, imestades, millest säärane “draama” lahti on löödud. “Kui nii palju on kriitikat-kõhklusi-kahtlusi on õhus, siis: tähtaeg sai otsa, kasutame seda võimalust ja leiame uue inimese. Minu meelest on see lihtne, siin pole mingit draamat. Tähtajalised ametid selleks ongi - kui aeg läbi saab, siis vaadatakse, kas leiame parema ja sobivama inimese sinna või võiks tema jätkata. Meie leiame, et peame otsima paremat inimest.”

"Nad on võtnud vastu otsuse meid vahkvihas hävitada. Küll nad ükskord väsivad. Me oleme neist kavalamad, paremini informeeritud, neist kogu aeg sammu võrra ees."

Mart Helme küsis eetris omakorda selle peale, kas Perlingu näol on jõutud jälile "sellele ühele ja asendamatule inimesele", leides, et praeguse peaprokuröri näol sellega tegemist pole.

Ettenägelik EKRE

"Meedia lihtsalt spekuleerib, lööb vahtu üles, kogu vahutamise eesmärk on see, et meie annaksime järele. Et meie oleksime olukorras, kus me oleme kaotajapool ja Lavly Perling jätkab," siunas Mart Helme Eesti ajakirjandusmaastikku. "Mingit tehingut Perlingu-Kingo vahel pole toimunud. See on süvariigi sõda meie vastu. Me jätkame oma asja ajamist, mille pärast on inimesed toetanud meid poliitikas. See ajab neid raevu. Nad on võtnud vastu otsuse meid vahkvihas hävitada. Küll nad ükskord väsivad. Me oleme neist kavalamad, paremini informeeritud, neist kogu aeg sammu võrra ees."

Spekulatsioone, mille kohaselt on EKRE kandidaadid peaprokuröri ametikohale Urmas Simon, Siim Pohlak või näiteks isegi Hannes Võrno, peavad Helmed alusetuks. Pohlakut nähakse eduka fraktsiooni esimehena Riigikogus.

Meedia tahab Martin Helme silmis vastandada Perlingu juhtumi taustal EKREt teise kahe koalitsioonierakonnaga ning häbistada peaministrit, justkui oleks EKRE temast üle sõitnud. "Vastupidi, Ratasel selles võitluses koera pole. Kandidaadi esitab Isamaa minister Raivo Aeg. Peaminister Ratase ülesanne on hoolitseda selle eest, et leitakse kokkulepe."

Helme: Kingo käitus rumalalt

"Nädala kõige magedam asi: olukord, kuhu manööverdati Kert Kingo," tõi Martin Helme saate jooksul esile tagasi astunud IT- ja väliskaubandusministri saaga.

"Kert Kingo käitus rumalalt," tõdes erakonna esimees Mart Helme. "Ta poleks pidanud Jakko Väliga sõlmima seda lepingut. Kui ta selle lepingu tühistas, oleks ta pidanud ütlema, et see pole enam aktuaalne teema. Ma olen selle lepingu tühistanud. Kõik. Läks nii nagu läks."

Martin Helme sõnutsi on Kingot selles olukorras kaitsmatuks muutunud, ent mõistab, kuidas endine minister proovis probleemi lahendada juriidilisest vaatepunktist ning kordas, et Kingole saigi saatuslikuks tema mõtteviis juristi, mitte poliitikuna. "Iseendale lõksu seadmine. Ettekujutus, et Kerdil oli mingisugune juriidiline argumentatsioon olemas, ei kandnud end kuidagi välja. Juriidilistele nüanssidele pole mõtet apelleerida."

"Nii et me olime sunnitud - või ta oli ise sunnitud oma tagasiastumisest teatama," märkis Martin Helme. "Polnud partei poolt mingit survet."

"Peab ikka päris puruloll olema, kui rääkida sõltumatust ajakirjandusest. Kui peavoolumeedias ilmuvad põhimõtteliselt poole tunni jooksul sarnase käsitlusega, sarnaste pealkirjadega uudised. Keegi ei dirigeeri seda kusagilt, sõna on vaba. Põmmpead mõtlevad täpselt ühtmoodi," ütles Mart Helme.

Uue ministrikandidaadi otsimise raames on Helmed pahased ajakirjanduse käsitlusviisi peale: "Kas te olete seeni söönud inimesed, mis teil viga on," küsis Martin Helme, viidates EKRE laupäevast volikogu istungit kajastustele, kus rõhuti ministriküsimusega vähesele tegelemisele.

"Peab ikka päris puruloll olema, kui rääkida sõltumatust ajakirjandusest. Kui peavoolumeedias ilmuvad põhimõtteliselt poole tunni jooksul sarnase käsitlusega, sarnaste pealkirjadega uudised. Keegi ei dirigeeri seda kusagilt, sõna on vaba,"ütles Helme sarkastiliselt. "Põmmpead mõtlevad täpselt ühtmoodi."

Saate lõpuks lubas Martin Helme uue IT- ja väliskaubandusministri leida kärmelt: "Võime jätkata kuude kaupa. Nii kaua, kuni Perling on KT [kohusetäitja]. Kui keegi vahetuskaupadest tahab rääkida. Selliseid jaburaid skeeme ajakirjanike peadest-sulgedest tuleb, ma kujutan ette, söögi alla ja söögi peale. Ei, küllap me leiame kiiresti kandidaadi, küllap see kandidaat saab oma tööga hästi hakkama. Need nimed, mis on siiani välja käidud, neil pole mingit pistmist reaalsusega."