„Paljudele inimestele ei meeldi parteistunud riigikogu,“ ütles Martin Helme Vikerraadio saates „Uudis+“. Ta kirjeldas inimesi, keda lähikondsed enne riigikogusse valimist iseloomustasid „kui toredat meest“, aga kaks nädalat pärast Toompeale pääsemist ei öelnud sama mees enam teregi.

Parteistunud riigikogu saab Helme sõnul vältida ainult valimissüsteemi muutmisega. Täna on tema sõnul üksikkandidaatidel riigikogusse pääsemine tehtud väga keeruliseks, sest koguda tuleb kaheksandik, kümnendik või 12-ndik ringkonna häälte arvust, samal ajal on partei valimiskünnis viis protsenti.

Erakond Eestimaa Rohelised pakub üksikkandidaatidele võimalust kandideerida nende nimekirjas ise parteisse astumata. Tuleb vaid jagada roheliste maailmavaadet.

Helme nimetas seda faustilikuks tehinguks, millega rohelised loodavad saada uuesti riigikogusse ja säilitada seeläbi partei rahastamise riigieelarvest. „Eesmärk on, et partei püsiks edasi riigikogus,“ ütles Helme. See on tema sõnul küüniline skeem - „kurgid sulle, raha mulle“.

Mart ja Martin Helme, kes teatasid eile vähemalt 12 üksikkandidaadi ülesseadmisest riigikogu valimistele, lubavad, et ei liitu ka pärast valimisi ühegi erakonnaga. Nende valimisprogrammis on valimissüsteemi muutmine, väärtuspoliitika, põhiseaduse parandamine ja rahvuslike huvide kaitse.

Helme sõnul soovivad nad viia põhiseadusse paranduse, millega perekonnaks loetakse ühe mehe ja ühe naise vahelist suhet ning rahvuslike huvide kaitsega tahetakse peatada multikultuursust, venestamist ja immigratsiooni.