Tänases Delfi erisaates ütles Helme, et avalik sektor on suur osa Eesti majandusest. “Kui hakkame seal raha koomale tõmbama, lükkame Eesti majandust langusesse kiiremas suunas. Ma võitleksin lõpuni selle vastu, et seda teed mitte minna. Kui kriis on pikem, siis tõenäoliselt sellest pääsu ei ole ja siis muidugi on selge, et see puudutab kõiki, ka kõrgemaid riigiametnikke,“ ütles ta.

Tallinna Linnapea Mihhail Kõlvart sõnas, et neil pole plaanis esialgu kedagi koondada ja palgad säilivad.“Tallinn pakub jätkuvalt elanikele teenuseid, olgugi et osa neist on kodukontoris. Neid töötajaid, kes oma põhitööd praegu teha ei saa, hoiame reservis, et rakendada nad tööle, kui tekib oluliselt suurem sotsiaaltöö vajadus või osa meie eesliinitöötajatest haigestub ja vajab asendust,” ütles ta. Siiski tõdeb ta, et pärast haigusepuhangut peab linn hindama kriitiliselt nii vahendeid, tööjõu vajadust kui ka võimalusi.

Kõlvart lisas, et siiski pole kultuuritöötajatele kavandatud palgatõus enam nii kindel ja sõltub eriolukorra mõjudest. “Kui majandusolukord märgatavalt halveneb, ei saa me palgatõusu paraku lubada,” ütles ta. Praegu on nad kultuuritöötajate palgad siiski säilitanud, olenemata sellest, et kultuuriasutused on suletud.

Linnavalitsuse liikmed otsustasid tema sõnul loobuda ka palgatõusust, mis tulenuks palkade indekseerimisest.

Tartu linnavalitsuse kommunikatsioonijuht Lilian Lukka aga teatas, et linnavalitsus tegeleb praegu aktiivselt eriolukorra lahendamisega. Sellest lähtuvalt hinnatakse vajadusel ümber avaliku sektori inimeste tööülesanded ja muudetakse neid. “Palkade vähendamine või koondamine ei ole sellises olukorras arutlusel olnud,” ütles ta.