Haridus- ja teadusministeeriumi õigusosakonna juhataja Janar Holmi sõnul ei teinud ministeerium kriminaalmenetluse avaldust, vaid palus riigi prokuratuuril kontrollida ajakirjanduses avaldatud faktide tõesust, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Kui avastati, et seal võib esineda mingisuguseid probleeme, siis algatati menetlus,” märkis Holm. “Seda, kas seal midagi oli, otsustab lõplikult kohus.”

Politseiameti pressiesindaja Kadri Palta sõnul palus ministeerium prokuratuuri esitatud avalduses kontrollida, kas Concordia juhtumi puhul on tegemist rektor Mart Susi ja prorektor Mari-Ann Susi ametiseisundi kuritarvitamisega.

Teise kriminaalmenetluse algatas kriminaalpolitsei 14. märtsil kohtutäituri avalduse peale. “Selle avalduse sisu oli, et Concordia varasid ilmselt varjatakse,” ütles Palta. Kellelegi ei ole veel süüdistust esitatud. Samuti pole politsei veel kedagi üle kuulanud, vaid tegeleb dokumentide läbitöötamisega.

Concordia teemat arutati esmaspäeval Harju maakohtus, kus kohtunik Iko Nõmm andis Concordia Varahalduse OÜ pankrotimenetluses selle omanikule Mart Susile kaks nädalat ajapikendust, et lõpule viia läbirääkimised Läti Parex Bankaga.

Sellise taotluse esitas võlgniku nimel vandeadvokaat Urmas Ustav, kinnitades, et nii saaks tagada kooli tegevuse jätkamise ning aprilli lõpus kooli tänavuse lennu lõpetamise.

Tema sõnul on Parex Banka asepresident kinnitanud huvi omandada Concordias sajaprotsendiline osalus, et säilitada ülikool ning tagada kõigi võlausaldajate nõuded. Samas palus just Parex Banka kahenädalast pikendust, märkis vandeadvokaat.

Ustav ütles kohtule, et pankroti vältimine on oluline, kuna erakooli tegevusload tühistatakse, kui selle pidaja suhtes kuulutatakse välja pankrot.

Pankrotihaldur Toomas Saarma sõnul kinnitavad dokumendid panga ostusoovi, kuid garantiina seda võtta ei saa.

Mart Susi ei tahtnud kommenteerida, kui palju Parex Banka on valmis raha investeerima. “Parex Banka eesmärk on loomulikult säilitada Concordia ülikooli tegevus sellisena, nagu ta on, ning säilitada kõik olemasolevad koolitusload, riiklikult tunnustatud diplomid, akrediteeritud õppekavad,” ütles Susi. “Praegustes oludes peame seda ainuvõimalikuks ja kõige õigemaks lahenduseks nii üli-õpilaste, võlausaldajate, töötajate kui ka Eesti hariduse huvide kaitsel.”

Susi sõnul on teine võimalik investor Concordia Wisconsini ülikool, kuid täpsemalt ta seda kommenteerida ei soovinud.

Parex Banka esindajad saabuvad Eestisse lähipäevil.