Kes te tegelikult olete hr. Sults ja mida te selle kõigega taotlete? Ütlen eeskätt, selle teie räige homofoobiaga?

Mul pole mingisugust homofoobiat. Mida ma taotlen — aga seda, et arenev inimene tuleb jätta põhikooli ja gümnaasiumi seaduse piiridesse. Lapsed peavad omandama kõlbelist haridust, mitte hakkama kaheksa-aastaselt mängima seksimänge. Meeldetuletuseks — olen lõpetanud Tartu Riikliku Ülikoolis küll keemaosakonna kui ka psühholoogiaosakonna, erinevalt mõnest riigikogutegelasest minul foobiaid ei ole.

Kas ajalehes esitasite oma arvamuse kui kodanik Sults või kui riigiametnik (koolidirektor) Sults? See on tähtis sellest tuleneva vastutuse tõttu.

Kodanik Sults. Direktor Sults oli suvepuhkusel. Vastutust ei maksa mulle meelde tuletada, sest ma vastutan kõikide oma tegevuste eest, olen kõigest teadlik ja teen seda kõike täie mõistuse juures. Ma ei tarbi alkoholi ega narkootikume.

Kui palju on Teil toetajaid kolleegide hulgas.

Pole seda mõõtnud, aga ju on, sest muidu nad ei töötaks minu juures.

Kas teie kui mittetolerantse inimese koht on ikkagi koolidirektorina, kes peaks andma eeskuju kõiges ja kõigile?

Mida teie arvate tolerantsi all? Saage minuga tuttavaks — te ei tea, kes ma olen. Sallivamat õpikeskkonda ja kooli kui mina olen loonud ei tea ma eriti paljusid olevat. Mis te arvaksite koolidirektorist, kui tema koolis kohtuksid tüdrukute duširuumis naishomod ja meeste duširuumis meeshomod. Ja üks nendest oleks teie laps? Kas räägime jälle tolerantsist ja sallivusest?

Kes tegelikult Teie kuulsaks saanud homofoobse tegelikult kirjutas?

Keegi ei kirjuta mulle kõnesid, loon ka oma laulud ja nende sõnad ise. Kordan, mul pole foobaid!

Kui olete tõesti homofoob, kas see tähendab, et sisimas tunnete tõmmet teise mehe vastu?

Kas te väidate, et treenitud mehekeha on inetu. ma olen oma keha treenimisega kõvasti vaeva näinud, seda kroonis joonemängija koht Eesti käsipallikoondises.

Kas Teie kooli homoseksuaalne õpilane, kes saab iga päev koolis mõnitatud, pekstud, wc-sse kinni pandud jne, julgeb tulla sellest Teile rääkima ja öelda, et põhjuseks on tema seksuaalne orientatsioon?

Millisest koolis te räägite? See pole minu koolis toimuva kirjeldus.

Kas olete oma koolis tähendanud homoseksuaalseid suhteid tasemel mis oleks seganud koolielu?

Ei.

Kuidas te hindate haridusminister Toivo Maimetsa avaldust, et tema oma lapsi Teie kooli ei paneks? Milliseid järeldusi tegite/teete?

Minu koolis on ukse taga õppida tahtvate laste järjekord ja mitte väike. Suur osa neist on põgenikud teistest koolidest mõnitamiste eest. Tähtis pole sotsiaalne päritolu, mul on ükskõik kas nad on ministri või koristaja lapsed. Koolidirektorina on mul väga raske töötada sellises riigis, kus on haridusministriks Toivo Maimets koos oma haridusfoobiatega. (PS — haridusringkondades nimetatakse teda proua Mai Metsaks.)

Mida Teie arvates võiksid teha valitsus, Riigikogu ja erinevad erakonnad, et homod ja teised väärastunud ilmingud meie ühiskonnast kaoks?

Tulkeb täita Eesti vabariigi põhiseadust, kus termin “homo” puudub. Kristlased täitku oma piibli ettekirjutused, moslemid vaadaku mis on koraanis selle kohta kirjutatud. Ma ei saa aru, kust on tekkinud “homo probleem” või kes seda “probleemi” rahastab.

Oleme 2 edukat ja sportlikku noormeest, kes elanud koos varsti pea 10 aastat. Ma ei tahaks oma elukaaslaseks mitte kedagi teist. Kas me väärime samu juriidilisi õigusi, mis heteropaarid (nt. ühise vara osas)? Miks?

Vt Eesti Vabariigi põhiseadust.

Kui Teie saaksite valida, kellega koos Teie läheksite luurele? Valida saab nendest ainult ühe kaaslase, valida on: Lauri Laasi, Evelyn Sepp, Külvar Mand või Eiki Nestor?

Ma olen endise Nõukogude Liidu relvajõudude kapten, kelle vandeandmise raamatus on allkirja asemel kolm risti (tehke järgi, kui julgete). Mina ei tea ei Evelyni, Külvari ega Lauri valutaluvuse läve, aga tuntud hipi Eikiga läheks kindlasti. Kaevikus on mehed teistmoodi, minu teada Eiki Nestor pole oma põhimõtteid vastavalt ilmateadetele muutnud.

Aga miskipärast Eesti vabariigi relvajõud ei vaja väljaõpetatud ”killer machine”. Olen natuke solvunud.

Kuidas hindate koolidirektori, parteikaaslase ja inimesena Lauri Leesit?

Väga hea professionaal, hea kaaslane ja sõber.

Mitmesse parteisse olete kuulunud? Palun lugege ette, millistesse. Praegu olete keskerakondlane, millal plaanite taas parteid vahetada?

Palun väga: astusin Keskerakonda, sealt astusin välja lahkhelide tõttu Peeter Kreitzbergiga, kuna tema ei täitnud partei põhikirja ning Keskerakonna fraktsioon ei toetanud Tallinna Kunstigümnaasiumi rahastamist ettekäändega, et liiga noor direktor ja tal on vara koolimaja saada. Seejärel hoidsin madalat poliitilist profiili, olin erakondades, kus kindla peale ei saaks olla valitud Riigikokku, aga saaks taotleda jupphaaval koolile remondiraha. Kreitzbergi lahkumisega Keskerakonnast astusin koduerakonda tagasi. Oma põhimõtteid ma muutnud pole, põhimõtteliselt olen kuulunud vaid ühte erakonda. Teistes erakondades ma pidin tekitama endale “hinna”.

Milliseid väärtusi soovite oma kasvandikele koolist kaasa anda?

Usku iseendasse. Kui sa ennast ise ei armasta, siis ei armasta sind mitte keegi. Väljapääsmatuid olukordi ei ole.

Mis ainet te lastele ise õpetate?

Keemiat.

Kas poleks mõistlik koolis teatud perverssusi läbi võtta (meditsiinilisest aspektist), et lapsed saaksid aru, millega (ja kui jäledaga) ikkagi tegemist on.

See käib inimeseõpetuse teema alla, kus seletatakse, milline otstarve on erinevatel inimorganitel. Küsimus tuleb esitada haridusministeeriumile.

Mida Tallinna Kunstigümnaasiumi direktor Märt Sults arvab ajaloo homokunstnikest (Michelangelo, Leonardo da Vincist jne) ja gaykirjanikest (Andersen, Wilde). Kas peded ahju? Kas nende looming väärtusetu?

Ma pean nende loomingust kohutavalt palju lugu. Mind ei huvita nende tekialune elu.

Mis on Teie arvates Eesti hariduse kõige suurem probleem?

Mitteprofessionaalne juhtimine. Nagu totalitaristlikule riigile kohane teisitimõtlejate tagakiusamine. Kõige suuremas hädas on koolides nn taibud, keda püütakse viilida samale tasemele kui teised. Mõtlemisainet haridusministrile.

Kuidas Teie kool edaspidi areneb? Kuidas on remondiga ja miks õpetamise tase läheb järjest allapoole. Miks Põhja-Tallinna investeeringud Kopli koolist mööda liiguvad?

Tallinna Kunstigümnaasiumist saab Euroopas kõrgelt aktsepteeritud käelise kunsti keskus. Remondirahade kooli saamine on poliitikute otsustada, mitte ei võeta aluseks kooli õpi- ja tegevuse näidud. Kuna ma olen põhimõtte- ja eesmärgikindel inimene, selgitab see remondirahade saamise raskuse. Ma ei lase manipuleerida iseenda ja oma õpilastega. Tallinna Kunstigümnaasiumi õppetase pole vähemalt viimased üheksa aastat allamäge läinud. Kohe mitte pole läinud allamäge!

Miks on Tallinna Kunstigümnaasiumil nii kehvad tulemused riigieksamitel (vt. www.ekk.edu.ee): matemaatikas alla 30 punkti, kirjand 48, inglise keel u.50 ja ka teised tunduvalt alla keskmise.

Äkki te teate kas Tallinna Kunstigümnaasiumis on mõne aine kabinet sisustatud nõuetekohaselt — ei ole. See pole kooli süü, kõik vahendid lähevad kooli elutähtsate riknenud sõlmede töökorras hoidmiseks. Õpetajate ja õpilaste töövahendiks on õpetaja ja kriit ning oma tahe!

Meie ei korralda vastuvõtmisi keskmise hinde järgi. Meie normiks on inimfaktor ja me hindame nihet õpilase teadmistes, mida kool teostab. Tallinna Kunstigümnaasium sellises taostsüsteemis on väga kõva haridustasemega kool. Kui võtta sama taustsüsteem, siis palun hinnake nn elitaarkoole ja arvutage siis edasijõudmise ja kvaliteedi protsenti. Saate jahmatamapanevad tulemused.

Kuidas viite läbi oma koolis laste rahvuspatriootilist kasvatust? Kas suudate sisendada lastele mentaliteeti, et eestlaseks olemine on nende suurim uhkus ja suurim privileeg?

Sellega ma tegelen iga ööpäev.

Kuidas suhtuksite religiooni(kristluse) õpetuse lisamisse kohustuslikku õppeprogrammi? Kas see parandaks üleüldist moraali taset ühiskonnas?

Peale kristluse on olemas ka muud religioonid, miks kristlus on parem kui teised. Muuseas, eestlane on pagan. Minu eest palvetatakse kirikutes isegi Lätis, kuigi ise ma pole ristitud. Tähtis on postiivne suhtumine. Usuõpetus peab koolis olema, aga see peab sisaldama neutraalselt kõikidesse religioonidesse.

Kas Te olete pigem idealist või materialist? Kuidas Te ennast emotsionaalselt vormis hoiate (kui elu hakkab tunduma võitlusena tuuleveskite vastu)?

Ma olen lootusetu unistaja, aga endise sportlase kasvatus sunnib alustatu alati lõpuni viima, ükskõik kui raske see pole. kehtib põhimõte — kui läksid platsile mängima, siis mängi.

Kas kavatsete oma seisukohti ka edaspidi avalikkuse ees kaitsta?

Ma olen seda alati teinud. Miks homne siis teistsugune on kui täna?

Kas kärarikast rünnakut Teie mõtteavaldusele ja ka Teie isikule võib pidada katseks kehtestada tsensuuri sõnavabadusele?

See pole katse, vaid objektiivne reaalsus.

Kas teie elu on ähvardatud ja kui, siis kuidas end kaitsete?

On. Mul on kaks kätt ja jalga, mida juhib pea.

Kui Eestis tekiks tõeline rahvuslik partei, mis hakkaks võitlema meie riigis vohavate perverssustega (homod, narkomaanid, prostituudid, joodikud) radikaalsete meetmetega (kuni surmanuhtluseni välja), siis kas oleksite nõus ka selle parteiga ühinema?

Väga raske küsimus. Enda peale ma tavaliselt ei mõtle, tõeliselt rahuslikku parteisse kindlasti kuuluksin ja annaksin ära kõik mis mul on, nii vaimselt kui füüsiliselt (küsimuses sulgudes olevad asjad kuuluksid läbirääkimises olevate teemade hulka).

Väitsite oma kurikuulsas kirjutises, et inimesed seksivad ainult järglaste saamise eesmärgiga. Siis küsikski, kas ja mitu last teil on? Milline on teie perekonnaseis?

Valesti aru saadud. Seks on ülim saavutus mehe- ja naisevahelistes kehalises ja vaimses suhtes, mis ei pea alati hüsteerilise lapsesaamise sooviga. Aga kui laps sünnib, siis on see ju mõlema partneri soov ja rõõm. Minul on kaks last.

Kuidas suhtute integratsiooni? Erinevate rahvuste ja rasside ühte sulandumisse?

Puhast eestlast juba ammu ei ole. Oleme eestlaste, sakslaste, lätlaste, rootslaste, venelaste jne segu. Aga eesti rahvuskultuur ja meie rahuslik teadlikkus on igasugustest kokkulepetest väljas. See on see, mille pärast maksab elada. Minu jaoks isiklikult oli näkku sülitamine laulupeo paraadi ärajätmine. Mina ja meie kool olime väljas ja nautisime mõnusat laulupeo-vihma improviseeritud paraadil marssides. Läbi mõnnade porilompide. “Vihm on Eestis ju nii haruldane nähtus, selle nähtuse maksab laulupeoparaadi ära jätta”.

Millal siis Teilt uusi laule — lugusid tuleb, kuidas oleks plaadiga? Millest selline suhtumine lauludes, meenutab nagu üksikvõitlejat või viimset mohikaanlast…?

Laulud on tehtud nii, et kui inimene seda laulu laulab, siis ta saab endale manada sisse jõudu ja jaksu. Need on nagu teraapilised laulud, mida inimene iseendale laulab.

Kontsert uute lauludega on 7. septembril kell 18.00 Tartu Raekoja platsil. Kontserdi nimeks on “Vaata iseendasse”. Laulud on need, kuhu ma valan oma unistused ja tahte ennast ja oma sõpru säilitada. Reeglina ma jagan oma plaate ja loomingut tasuta, sest see pole äri, vaid pigem vaimuabi. Kust raha saan selleks? Plaadi väljaandmine maksab 50-60 tuhat krooni — sõbrad annetavad.