Ühendus valis endale ka juhatuse, kus on inimesi Eesti kõigist piirkondadest, ütles BNS-ile ühenduse esimees Mart Siimann.

Ühenduse juhatusse kuuluvad Paikuse vallavanem Kuno Erkmann, Läänemaa omavalitsuste liidu esimees Arno Peksar, Lääne-Virumaa omavalitsuste liidu esimees Urmas Tamm, teater Ugala direktor Jaak Allik, Soome instituudi kultuurisekretär Maimu Berg, õppejõud Jevgeni Golikov, Valga linnavolikogu esimees Uno Heinla ja Jõhvi linnapea Aavo Keerme.

Juhatuse liikmeteks said ka riigikogu koonderakonna fraktsiooni nõunik Peeter Lusmägi, Krediidipanga president Rein Otsason, Järvakandi vallavolikogu esimees Eerik Salumäe, Tartumaa omavalitsuste liidu esimees Aivar Soop, arst Viktor Vassiljev, Põlva linnapea Tarmo Tamm, ettevõtjad Ain Kullo ja Mart Mäemets ning võrkpalli föderatsiooni peasekretär Henn Vallimäe.

Siimanni sõnul seab uus ühendus oma esimeseks eesmärgiks järgmisteks omavalitsuste valimisteks ettevalmistumise.

Ühenduse eesmärk on aktiivsetele inimestele poliitilise väljundi loomine tegutsemiseks kodukoha, valla, linna, maakonna, riigi tasemel ja võimaluste kujundamine euroopaliku ühiskonnakeskse maailmavaatega inimeste ühendamiseks Eestis reaalselt tegutsevaks jõuks.

Siimanni sõnul toetab ühendus kodaniku- ja omaalgatust, ühistegevust, talgute traditsiooni, mittetulunduslike ühenduste, seltside ja klubide tegevust, mille eesmärk on inimeste kaasamine nii oma kodukoha probleemide lahendamisele kui kogu ühiskonna valupunktidele lahenduse otsimisele, solidaarsus- ja meie-tunde ning ühisvastutuse tekitamisele.

Kuna ühenduse algatusrühmades on suhteliselt suur osakaal kohalike omavalitsuste juhtidel, siis on tegevuse järgmise aasta üks eesmärke valmistumine kohalike omavalitsuste valimisteks, märkis endine valitsusjuht.

Siimann lisas, et osa ühenduse algatusrühmade liikmeid uurib võimalusi uue erakonna loomiseks, kuid see pole siiski kogu ühenduse lähiaja eesmärk.

“Palju sõltub siin sellest, kas riigikogus läheb läbi teatud poliitiliste jõudude idee muuta kohalikud valimised erakondlikeks, see tähendab keelustada kodanikuühendused ja valimisliidud,” nentis ta.

Siimann lisas, et kui vastloodud ühendus peaks kunagi erakonnastuma, tuleb sellest sotsiaaldemokraatlik erakond.