"Iivi Anna Massol on segi läinud isiklik arvamus ja avalikkuse ootus tulenevalt tema ametlikust rollist, mis on presidendi nõunik," rääkis Raudsaar Delfile.

Raudsaar möönis, et Twitteri säutsu puhul võidakse küll viidata isiklikule arvamusele, aga avalikkus ei suuda siin vahet teha, mis kellast alates nõunik väljendab isiklikku ja mis kellast kantselei arvamust.

"Antud postitustest saab siiski aru, et räägib presidendi nõunik," sõnas Raudsaar. "Igal inimesel on õigus oma isiklikul arvamusele, aga sel juhul peaks see olema sõnastatud nii, et on selgelt aru saada, et tegemist on isikliku arvamusega. Aga ka niisugusel juhul ei oleks pidanud postitusega kaasnema üleskutse, et ärge andke intervjuud!"

Just neil põhjustel Raudsaar taunibki Masso postitust ja lisas, et üleskutse mitte anda intervjuud Sooma YLE ajakirjanik Risto Vuorinenile pole ka piisavalt argumenteeritud.

Raudsaar rääkis, et vaatas läbi ka presidendi kantselei kodulehe ja tutvus sealsete ametnike ja nende ametijuhenditega. "Saan aru, et Masso on presidendi nõunik. Seal töötavad ka mitmed inimesed, kelle tiitel on märksa spetsiifilisem," ütles Raudsaar. Ametijuhendi järgi on Masso ülesanne nõustada presidenti avalike esinemiste korral ja koguda infot kõnede ja esinemiste koostamiseks.

Raudsaar juhtis tähelepanu, et Masso ametijuhend ei näe üldse ette kuidagi pressiga suhtlemist, kuid kantseleis on viis ametnikku, kes oma ametiülesannetest või haridusest tulenevalt peavad või võivad presidenti nõustama avalikkusega suhtlemisel.

"Mida nad siis teevad ja millega tegelevad, kui nad ei vasta," küsis Raudsaar, viidates sellele, et presidendi kantselei avalike suhete osakonnast eile ega täna Eesti Päevalehe kõnedele ei vastatud.
"Ilmselt nad arvavad, et see on Masso isiklik seisukoht, aga häda on ju selles, et avalikkus nii ei arva. Me ei saa lähtuda sellest, mida institutsiooni pool arvab, alati tuleb lähtuda sellest, mida arvab avalikkus. Järelikult on neil mõistlik võtta seisukoht või vabandada."

Raudsaare sõnul tähendab vaikimine seda, et teised kujundavad sinu eest avaliku arvamust ja see ei ole tark strateegia. "See teema ei lähe mööda ja see puutub ikkagi kantseleisse, isegi juhul kui see on Iivi Anna Masso isiklik seisukoht," sõnas Raudsaar. "Ta jagas soovitusi, kellega kantselei peab suhtlema ja kellega mitte, need soovitused pole piisavalt argumenteeritud."

"Tekib küsimus, milleks oli Massol vaja sõna võtta," arutles Raudsaar. "Ilmselt oli selle taga ikkagi personaalne negatiivne kontakt konkreetse ajakirjanikuga, kuid see oleks tulnud kuidagi teisiti lahendada. Alati on ju olemas ka mitteformaalsed kanalid."

Presidendi nõunik Iivi Anna Masso nimetas eile oma Twitteri postituses YLE ajakirjanikku Risto Vuorineni Kremli propagandistiks ja soovitas talle mitte intervjuusid anda.

Soome ajakirjanike liit avaldas pahameelt Eesti presidendi nõuniku Iivi Anna Masso eilse üleskutse üle. Yle välisuudiste osakonna juhi kinnitusel ei ole ta Risto Vuorineni lugudes leidnud Masso etteheidetele kinnitust, samuti ei ole Masso toonud välja ühtegi konkreetset juhtumit, mis õigustaks taolist üleskutset.