4. oktoobril oli vene telekanalis Pervõi Baltiiski Kanal eetris saade "Inimene ja seadus". Selles kajastati 1991. aasta sündmusi Leedus, kuid sellises võtmes, mis on Eesti ajalootundjatele pisut võõras. Nimelt olevat PBK-s esinenud inimeste sõnul 1991. aasta Vilniuse teletorni konflikt põhjustatud hoopis sellest, et Vene väed tulid vene elanikkonda leedu natsionalistide rünnaku eest kaitsma. Eriväed ei olevat aga ühtegi inimest tapnud, kuigi kokku hukkus 14 ja vigastada sai umbes 1000 inimest.

"Tegemist on tüüpilise ajaloovõltsingul põhineva propagandasaatega, millesuguseid esitatakse Vene võimude kontrolli all olevates telekanalites ohtralt. Iseenesest ei ole ka selles klipis mida uut," sõnas Nutt.

Ta lisas, et propaganda ülesandeks on häälestada Balti riikides elavaid venelasi Balti riikide vastu, takistada integratsiooni ja juurutada segregatsiooni. "Sõltumatut televisiooni Venemaal paraku enam ei ole ja kõik, mida näidatakse, toimub Vene võimude suunamisel," nentis ta.

"Konkreetsel juhul on Vene propagandalaine tingitud Leedu aktiivsusest idanaabruspoliitikas ja eriti Venemaa püüe nurjata EL-i ja Ukraina assotsiatsioonilepe, mis peaks sõlmitama Vilniuses. Sama eesmärki on täitnud Leedu toiduainete Venemaale vedamise keeld," selgitas Nutt.

Nutti hinnangul tuleb Leedut kindlasti kaitsta ja toetada. "Ajaloovõltsingud on suunatud kõigi Balti riikide vastu üheaegselt. Väga oluline oleks aga venekeelse elanikkonna objektiivne informeerimine, kuna eeskätt kasutatakse just neid Venemaa agressiivse poliitika poolt ära, " leidis ta.