Norra massimõrvar Anders Breivik põhjendas oma tegusid mitmete erinevate äärmusideoloogiliste ettkäänetega, millest üks oli ka hirm islami pealetungi ees.

Euroopa rassismi ja sallimatuse vastase komitee (ECRI) liikme Mart Nuti sõnul on tegu siiski pigem üksikjuhtumiga ning Breiviki teo põhjuseks on pigem see, et ta on vaimselt äärmiselt tasakaalutu.

"Küsimus ei ole ainult ideoloogias, sellele tema tegevust taandada on meelevaldne. Terroristlikes kuritegudes on alati kaks poolt – ideoloogiline ja siis see, kuidas seda ellu viiakse. Äärmuslikke ideoloogiaid on palju, aga nende järgijad ei tegele inimeste tapmisega," rõhutas ta.

"Arvan, et selle akti näol on tegu üksikjuhtumiga, sellel on küll rasked tagajärjed, aga see ei ole massiline liikumine."

Massimõrva ajendeid ja immigrantide küsimust peab Nutt kaheks täiesti eraldiseisvaks teemaks.

"Immigratsioonipoliitika on oluline teema, mille üle tuleb arutada, võõrtööjõud on oluline teema," kinnitas Nutt, kuid lisas, et praegu ei ole küsimus nendes teemades, vaid hoopis muus.

"Aga ma arvan, et kõik Euroopa riigid austavad inimõigusi, kõik tunnustatud liikumised austavad inimõigusi ja õigus elule on üks kõige olulisemaid inimõigusi. Kui me vaatame riike, kus paremäärmuslased on saanud parlamenti – ükski neist riikidest ei ole tulnud välja ettepanekuga et nüüd hakkame inimesi tapma. Teen järelduse, et sellel inimesel pole seal üleval kõik korras."