"President toob esile seaduse tõsised vastuolud põhiseadusega. Sisulisi puudusi on rohkem," ütles Meri kommentaariks tänasele presidendi otsusele jätta välja kuulutamata ülikooliseaduse, rakenduskõrgkooli seaduse ja teiste seaduste muutmise seadus.

"Reformi sihiks on oluliselt laiendada tasuta kõrghariduse kättesaadavust, tegelikkus võib osutuda vastupidiseks," leidis Meri. "Seaduse tegelikku mõju kõrghariduse kättesaadavusele saab hinnata vaid ja ainult koosmõjus õppetoetuste seadusega, mille eelnõu pole riigikogule esitatud."

Meri sõnul on teada, et kavandi järgi hakkab vaid 135 eurost õppetoetust saama see sajaprotsendiliselt õppekava täitev üliõpilane, kelle pereliikme keskmine sissetulek jääb alla suhtelist vaesuspiiri ehk alla 280 euro.

"Sotsiaaldemokraadid peavad seda selgelt ebapiisavaks," kinnitas Meri.

Ebaselge on tema sõnul ka akadeemilise puhkuse ajal eksamite ja arvestuste andmise keelamise mõistlikkus. "Keeld, mis ei arvesta ka ülikoolide tegelikku praktikat õpitulemuste hindamisel, muutub tühisõnaliseks," ütles Meri.

Meri sõnul annab presidendi otsus seadus riigikogule tagasi saata uue ja väga vajaliku võimaluse käsitleda kõrgharidusreformi komplekssemalt, koos õppetoetuste eelnõuga, ja analüüsida märksa põhjalikumalt reformi tegelikku mõju eestikeelse kõrghariduse kättesaadavusele Eestis.

President Toomas Hendrik Ilves otsustas täna jätta välja kuulutamata riigikogus 9. veebruaril vastu võetud ülikooliseaduse, rakenduskõrgkooli seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse, sest nimetatud seadus on vastuolus põhiseadusega.