"Näiteks TV3, kes idee välja pakkus, teeb otseselt Putini käsilastega Moskvas aktsionäride tasemel koostööd. Ühel hetkel heliseb telefon ja võetakse vastu teised otsused," ütles Luik.

Luik lisas, et imesid ei oota venekeelselt kanalilt keegi, kuid ometi on kanalil selged eelised, kuna venelased on telekeskne rahvas.

"Üheks venekeelse kanali eeliseks on kohalikkus, mida ükski Moskva kanal ei suuda edastada. Seda kinnitab ka lihtne fakt, et PBK kohalikud uudised on populaarsemad kui Putini Moskva omad," sõnas Luik ning leidis, et kohalikud oskavad seda hinnata küll. Kava kohaselt on plaan ehitada ERR-ile Narva stuudio, kuna see on linn, mis vajab füüsilist kohalolekut.

Luik kinnitas korduvalt, et venekeelset kanalit ei looda propagandaks ning eesmärk on teha kanalit venelastelt venelastele, kes jagavad vene mentaliteeti.

Konkurents meediaturul

TV3 juhi Priit Leito sõnul kumab Postimehe juhi Mart Luige väidetest läbi meediaettevõtete vaheline konkurents Eesti turul. "Olles ise kommertstelevisioonis ja TV3-s töötanud, teab Mart ise ka, et tõde on teistsugune," sõnas Leito.

"Süüdistada TV3-e omanikku, Rootsi börsifirmat MTG, koostöös Putiniga, on absurdivaldkonda kuuluv väide," vastas Leito Luige väitele TV3 väidetavast koostööst Putini käsilastega. "Oletan, et sellisena tahab Luik näidata MTG vähemusosalust Vene telejaamas CTC. Mis on aga puhtalt meelelahutuskanal ja kus ei ole isegi uudiseid."

Leito tõi erameedia abil venekeelse elanikkonna informeerimisel välja mitu eelist. Esiteks saab tema sõnul projekti käivitada ühekuulise ettevalmistusega ja teiseks on see seitse korda odavam kui luua uus venekeelne kanal ERRi alt.

Leito hinnangul on erakanalit kaasates tulemus oluliselt parem, sest venekeelsel erakanalil 3+ on vaataja juba olemas. "Harjumus ja vaataja „flow“ on asi, mida ei ehita ühe ega ka kahe aastaga ning see nõuab 24 tundi töötavat programmi," tõdes Leito.

Valitsus valis eelmisel neljapäeval ERR-i venekeelse telekanali loomiseks kesktee.

ERR esitas valitsusele venekeelse telekanali loomiseks kolm võimalust: minimaalne, maksimaalne ja optimaalne. Valitsus valis viimase, mis tähendab, et programmi tootmine läheb maksma umbes neli miljonit eurot aastas.

Lisaks soovib ERR saada valitsuselt telekanali loomiseks ühekordse investeeringuna ligi 1,8 eurot. Juhul, kui kanal luukse juba 1. septembril 2015, nagu ajakirjanduses varem on välja pakutud, sooviks ERR eelarvesse veel lisaks ligi 1,3 miljonit eurot.

Tudeng TV arutelusaade "Fookus" keskendus täna ERR-i loodava vene telekanali võimalustele ja kitsaskohtadele. Saates olid Mart Luik, Artur Talvik, Viktoria Ladõnskaja ja Andres Raid.