“Mis seis siis eelarvega on. Pilt on kurb — eelarve esitamiseni on jäänud nädal, praeguseks pole aga veel teada isegi ministeeriumite eelarvenumbrid. Ometi olen veendunud, et hea tahtmise juures on selle õigeks ajaks esitamine endiselt võimalik. Esiteks tuleks kokku leppida, et eelarve hoitakse tasakaalus — siinkohal oleks muuseas paslik märkida, et eelarve puudujääki laskmine polnud sugugi sotsiaaldemokraatide esimene eelistus. Kui sellega on asjad selged, tuleks valida jargnevate sammude vahel,” kirjutab Laar oma blogis.

Esiteks leiab Laar, et on vaja leppida kokku, et vaba raha hulk, mida on võimalik kasutada praegustest piirsummadest üleminevate taotluste rahuldamiseks on 2,4 miljardit — see on summa, milles koalitsioonierakonnad näiks olevat kokku leppinud.

“Pidada vajalikuks seda summat tõsta — selleks on omakorda avatud mitmed teed — kümne väikese maksu ja aktsiisi tõstmises koalitsioon ilmselt kokku ei lepi ning ka majanduslikult oleks see kõige rumalam tee. Kui otsustatakse, et lisaraha on tõesti vaja — ja ministeeriumite taotlused näivad sellele viitavat — siis on tegelikult lahti taas mitu teed — näiteks voib tõsta protsendi või kahe võrra käibemaksu, tõsta tulumaksu või kärpida veel tulusid. Võimalik on leida ka mingi kombineeritud variant, mille pakkus valja eilse koosoleku lõpul Reformierakond peaministri suu läbi — ehk tõsta ühe protsendi võrra käibemaksu, vaadates samal ajal ka kulutusi uuesti üle. See võiks olla üsna vastuvõetav lahendus. Selle lahenduse läbiminekul tõuseks jagatav summa 3,5 miljardini, mida on juba üsna palju. Järgmine samm oleks selge metoodika leidmine, kuidas kas siis väiksemat või suuremat summat jagada. Selle väljapakkumine on juba peaministri ülesanne. Kindlasti ei saa see jaotus olla aga mõne ala või erakonna suunas kaldu,” jätkab Laar teisi võimaliku sammu tuvustamisega.

“IRL on valmis edasi minema mõlema variandiga. Usun, et praegune närvilisus on eelarve koostamise loomulik kaasnähe. Oli juba ette teada, et tegemist pole kerge ülesandega, kuid miks ta peaks siis kerge olema. Nii et rahu, ainult rahu, siis jääb nii valitsus püsima, kui Eesti saab endale riigieelarve,” lõpetab IRL-i esimees.