Isamaaliit hakkab esmaspäeval “Aktuaalse kaamera” teatel arutama Riigikogu liikme Vardo Rumesseni ettepanekut, et Laar peaks Riigikogule esitatud eesti keele oskuse nõude tühistamise eelnõu tõttu tagasi astuma.

Laar ütles, et kui leitakse, et ta peab tagasi astuma, siis peaministri taha asi pidama ei jää. “Kuna ma ei ole ise seda eelnõu konkreetset teksti lugenud, siis ma ei hakkaks seda kommenteerima,” ütles Laar “Aktuaalsele kaamerale”.

Isamaaliitlase Kadri Jäätma, mõõduka Tõnu Kõivu ja reformierakondlase Paul-Eerik Rummo algatatud kohaliku omavalitsuse volikogu ja Riigikogu valimise seaduse muutmise eelnõu kaotab eesti keele suulise ja kirjaliku oskuse nõude volikogudesse või Riigikokku kandideerimisel.

Praegu näeb seadus ette, et saadiku eesti keele oskus peab tal võimaldama mõista õigusaktide ja teiste tekstide sisu, teha ettekandeid päevakorraküsimustes ning avaldada oma arvamust kõne ja sõnavõtu vormis, esitada küsimusi ja teha ettepanekuid, suhelda valijatega, vastata pöördumistele, avaldustele ja järelepärimistele.