Juske järelpärimise ajendiks on 11. septembril ETV eetris olnud saate "Pealtnägija" lugu, milles selgus, riigikogu liige Ruuben Kaalep (EKRE) korraldas alaealistele Sinise Äratuse liikmetele relvakoolitusi. Ühtlasi teatas Kaalep saatelõigus, et Sinise Äratuse noored on vajadusel valmis ka relvadega tänavale patrullima tulema. Saates toodi esile ka relvakoolitusel osalenud noorte postitusi sotsiaalmeedias, mis kutsuvad üles vägivallale.

Sellest tulenevalt saatis Juske EKRE esimehele ja siseministrile Helmele kirjaliku järelpärimise, milles rõhutas, et EKRE noorteühendus Sinine Äratus on rikkunud erakonnaseaduse neljandat paragrahvi, mis keelab relvi valdavatel või sõjaväelisi harjutusi tegevatel liitudel tegutseda erakonnana või selle struktuuriüksusena. Juske küsis Helmelt, millal ta plaanib algatada erakonnaseadust rikkuva Sinise Äratuse likvideerimisprotsessi ning ühtlasi palus vastata küsimusele, kas ta peab õigeks, et Eestis tegutseb poliitiline noorteühendus, kes korraldab oma alaealistele liikmetele relvaõppusi.

Lisaks palus Juske Helmel kui siseministril anda omapoolne hinnangu ka sellele, et riigikogu liige Kaalep ei välista relvastatud alaealiste patrullimiseks tänavale toomist. "Kas peate õigeks, et alaealised liiguvad relvastatult tänavatel?"

Veel palus Juske Helmelt, et viimane kirjeldaks, kuidas ta siseministrina suhtub sellesse, et Sinise Äratuse alaealised liikmed poseerivad fotodel relvadega ning kutsuvad sotsiaalmeedias üles vägivallale. "Kas kõnealune tegevus suurendab Teie arvates ühiskonnas turvatunnet või hoopis vähendab seda?"

Juske ei ole ainus riigikogu liige, kellele Sinisest Äratusest rääkinud "Pealtnägija" saatelõik muret valmistas. Eelmisel nädalal saatis reformierakondlane Kalle Laanet kirja spiiker Henn Põlluaasle, milles palus riigikogu juhatusel Kaalepi käitumist riigikogu eetikakoodeksi valguses hinnata. "Arvan, et siin on koht, kus parlamendiliige Ruuben Kaalep peaks kätte võtma riigikogu liikme eetikakoodeksi, seisma peegli ette ja tegema järeldused," ütles Laanet.

Sel nädalal tõstatati muude teemade hulgas riigikogu infotunnis ka “Pealtnägija” lugu Sinisest Äratusest ja Kaalepist. Helme selgitas, et Sinine Äratus käis tulistamas lasketiirus instruktorite juhendamisel ning pidas süüdistusi absurdseks.

Sinine Äratuse näol on tegemist noorteühendusega, mis oma põhikirja järgi tegutseb kooskõlas EKRE põhikirja ja programmiga. Ka EKRE esimees on kinnitanud, et tegemist on erakonna noorteühendusega.