Tänasel pressikonverentsil osalesid peaministri ülesannetes Mart Helme, välisminister Urmas Reinsalu ja riigihalduse minister Jaak Aab. Lisaks valitsuse istungil arutatud teemadele, ei pääsenud ministrid pressikonverentsil mööda Helmede kriitikast sotsiaalminister Tanel Kiige suunal. Nimelt mõistsid Helmed hukka sotsiaalministeeriumi kampaania "#samapaljuinimene", mis keskendub vähemusgruppidele ja kutsub inimesi üles sallivamad olema.

Pühapäevases EKRE raadiosaates “Räägime asjast” ütlesid Mart ja Martin Helme, et kampaania korraldati nende teadmata ning isa-poeg Helmed sellist kampaaniat ei poolda. „Niimoodi ei saa edasi minna, see ei ole meie jaoks vastuvõetav. Kui seda teeb ministeerium, sõltumata sellest, mida minister ütleb, siis peab minister ministeeriumi kontrolli alla võtma. Kui seda tehakse ministri heakskiiduga, siis ühel hetkel me ei saa enam selle ministriga samas valitsuses olla. See on nii põhimõtteline asi meie jaoks,” rääkis Martin Helme.

Täna pressikonverentsil ütles Mart Helme vastuseks küsimusele kampaania hukkamõistu kohta, et on sel teemal rääkinud nii peaministri kui ka Kiige endaga. "Nad on ilmutanud mõistmist, et valitsuses on kaks konservatiivset erakonda ja nende seisukohad on teistsugused, kui selles kampaanias on esitatud. Me oleme tungivalt palunud, et taoliste kampaaniatega tulevikus valitsuses pingeid ei tekitataks," ütles Helme.

Siseminister kinnitas, et asi pole Kiiges: "Me ei kanguta Tanel Kiike absoluutselt." Helme sõnul on küsimus teatud ideoloogiates, mis on neile selgelt ärritavad. "See, millest me praegu räägime on see, et koalitsioonipartnereid omavahel tülliajavaid prohmakaid rohkem ei tuleks," ütles ta.

Täna tähistab Kiik sünnipäeva ja Helme kinnitas, et oli esimene, kes sotsiaalministrit täna valitsuse istungil õnnitles.

EKRE esitab jägmisel nädalal apteegireformi muutva eelnõu

Rahandusminister Martin Helme ütles eile ERR-ile antud intervjuus, et EKRE tuleb välja oma apteegireformi muutva eelnõuga. See oli teine teema, mis tänasel pressikonverentsil tõstatus. Mart Helme kinnitas, et eelnõuga tegeleb EKRE töögrupp ja erakond kavatseb järgmisel nädalal parlamendile omapoolse eelnõu esitada.

"Loodame, et järgmisel nädalal on see eelnõu sedavõrd valmis, et saame ta töösse lükata," ütles Helme.

Nii Helme, Reinsalu kui ka Aab ütlesid, et endiselt on apteegireformi muutumise arutellu kaasatud ka Kiik. Helme nentis, et on korduvalt püütud leida üksmeelt, aga see on seni eriarvamuste tõttu ebaõnnestunud.

"Meie fraktsioon on ilmselt kõige üksmeelsem, kuigi meil on ka isemõtlejaid. Saan aru Isamaast, kes võitles nagu lõvi selle eelnõu eest, mis läbi kukkus. Saan aru ka Keskerakonnast, kus öeldakse, et me lihtsalt ei korja oma fraktsiooni ühe mütsi alla kokku ja ei näe seda kohta, kus me saaksime praeguse reformi vääramiseks midagi ära teha," nentis Helme. "Et anda veel üks võimalus, me tulemegi välja uue eelnõuga."

Helme sõnul peaksid EKRE apteegireformi muutvas eelnõus kajastuma ka osad Kiige ettepanekud.