"Marina Kaljurand on juba 90ndate algusest olnud väga vastutavatel postidel nii Idas kui ka Läänes. Ta on esinduslik ja hea suhtleja, nii et selles mõttes ma arvan, et ta on hea valik," ütles Helme.

Eraldi küsimus on tema sõnul see, et üks asi on olla diplomaat, teine asi olla poliitik: "Need on natukene erinevad asjad. Diplomaat täidab poliitikutelt: ministrilt ja valitsuselt saadud juhtnööre. Aga minister kui poliitik peab need ise välja töötama ja seisma hea selle eest, et kabinetis langetatavad otsused oleksid tema valdkonna seisukohast optimaalsed. Kuivõrd vilunud Kaljurand nüüd selles osas on, see on juba niisugune küsimärgiga asi. Seda saame teada tema tegevusest."

Lihtne ei saa olema

Helme hinnangul on maailm praegu kriitiliselt keerulises olukorras, nii et mingit harjutamisaega uus minister ei saa: "Kohe tuleb hakata tegutsema täie efektiivsusega. Ja tihtipeale on sise- ja välispoliitika otsused omavahel küllaltki teravas vastuolus. Võtame kasvõi selle immigratsioonikriisi. Kogu Euroopa tervitaks loomulikult, kui Eesti teataks, et mis me siin jupitame, võtame ikka korraga mingid tuhanded vastu. Sisepoliitiliselt loomulikult ei ole selline asi samas söödav. Ja niisugusi väiteid võib tuua veel teisigi. Selles mõttes ei ole välisministri amet kerge, ta on tihtipeale alasi ja haamri vahel. Kuivõrd Marina Kaljurand nüüd poliitikuna sellele pingele vastu peab ja ennast maksma panna oskab, see on nüüd see küsimus, mida me siiani veel näinud ei ole. Nii et ega tal kerge ei saa olema."

"Enam ei ole niisugune aeg nagu kuskil 4-5 aastat tagasi, kus oli business as usual. Ei aita selle korrutamisest, et NATO ja EL. Euroopa Liit on kriisis ja NATO võimekus seoses Venemaaga, aga mitte ainult seoses Venemaaga, katseamisfaasis. Küsimus on, kas NATO hakkab või ei hakka toimima, kui mõni liikmesriik satub konflikti. Nii et need on niisugused rasked momendid ja selles mõttes soovin ma talle kindlasti jõudu, et kerge tal olema ei saa."

"Aga põhimõtteliselt, kui nüüd küsida, kas tegemist on hea või halva valikuga, siis arvestades seda broilerikasvatust, mis Reformierakonna eesotsas praegu on, on Marina Kaljurand elukogenud inimene. Kahtlemata on tegemist valikuga, millele tuleb anda oma õnnistus," kiitis Helme Kaljuranna valimise siiski heaks.