"Euroopa on silmitsi kahe kiirelt areneva kriisiga, mis üksteist võimendavad. Türgist on Euroopa poole teel võrreldes 2015. aastaga veelgi suuremad sisserändajate massid, mistõttu lisaks koroonaviiruse leviku piiramisele tuleb Euroopal olla valmis uueks rändekriisiks," ütles Helme.

Helme sõnul tuleb igati toetada ja tunnustada Kreeka ning teiste surve all olevate piiririikide valitsuste jõulisi samme oma territooriumi ja elanikkonna kaitsel.

"Frontex kui Euroopa Liidu kollektiivne piirivalveorgan peab rinderiikidele Kreekale ja Bulgaariale kujunenud olukorras kiiresti andma maksimaalset abi, et vältida uut lainet kontrollimatut sisserännet Euroopasse. Vajadusel on Eesti valmis saatma Euroopa välispiiride kaitseks lisajõude, et näidata oma solidaarsust."

Siseministri sõnul jälgib riik tähelepanelikult nii rändekriisi kui ka koroonaviiruse puhangut. "Vajadusel oleme valmis kehtestama meie piiripunktides ja välispiiridel täieliku dokumentide kontrolli ning soovimatute või riigile ohtlike inimeste tagasisaatmise või isoleerimise."

Helme kinnitab, et Eesti ei ole nõus Euroopasse juba saabunud või saabuda võivaid immigrante vastu võtma.