Helme rõhutab küll, et nagu enamiku inimeste teadmised, pärineb ka tema informatsioon uudistekanalitest, ent möönab, et viimaste päevade sündmused võivad Venemaale pigem kasulikuks osutuda. „Mina ei hakka osutama, kes selle lennuki alla lasi: ühed ütlevad nii ja teised naa, aga Venemaa seisukohast oli see kindlasti üpriski kasulik tõuge,“ ütles endine suursaadik Delfile.

„Minu arvates on see järjekordne etapp sündmuste eskaleerumise teel ja minu arvates osutavad kõik märgid sellele, et Venemaa sekkumine Ukraina valitsuse võitlusse separatistide vastu muutub üha tõenäolisemaks,“ kommenteeris Helme. „Kui Venemaal oli seni võrdlemisi mugav positsioon – separatistid tegid tema eest töö ära, hoides Ida-Ukrainat keskvõimu alt väljas - siis nüüd on selge, et Kiiev on ennast kogunud ja suutnud piisava hulga teovõimelisi sõjaväeüksusi korraldada separatistide vastu.“

Helme sõnul võib lennuki allatulistamine endaga kaasa tuua veelgi segasema olukorra ning kriisi teravamaks muuta. „Mida rohkem kõik sekkuvad, seda segasemaks muutub olukord, seda rohkem on komponente, kes aitavad olukorral kontrolli alt väljuda – seda kolme osapoole seisukohast. Mida kontrollimatum on olukord, seda rohkem on võimalusi sündmuste arenemiseks selle kõige kriitilisemas suunas,“ sõnas ta.

„Ma arvan, et see ei anna ennast väga kaua oodata, sest kui Venemaa praegu enam ei sekku, siis tõenäoliselt on uut momentumit raske leida. Isegi, kui Venemaa ei sekku hetkel - ei saada täiendavaid vägesid Ida-Ukrainasse ja ei lõika Ida-Ukrainat Kiievi võimu alt ära - siis ega sellega ei lõpe veel Ukraina kriis; Ukraina kriisi lõppu ei ole küll veel kusagil silmapiiril näha,“ ütles Helme.

Helme sõnas, et kuna ka lääneriikide toetus Kiievi üksustele on järjest kasvanud, ei saa Venemaa pikemas perspektiivis loota, et separatistid Ida-Ukraina osade Kiievi võimu alt eraldamise töö ära teevad. „See tähendab seda, et Moskva peab omalt poolt astuma samme või aitama kaasa pinge kasvule, et leida mingil hetkel ettekääne otseseks sõjaliseks sekkumiseks,“ rääkis poliitik.