Eesti ja Soome meedias on EKRE juhi lausung - "Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ning harimatust inimesest on saanud valitsuse liige" - juba mitu päeva inimesi ärevil hoidnud.

Maailma suurtest meediakanalitest tegi eile õhtul otsa lahti Financial Times.

Eesti minister nimetas Soome riigijuhti solvavalt "kassapidajaks", sedastas ajaleht ja lisas, et Eesti president oli sunnitud helistama oma Soome ametikaaslasele ja vabandama. Lugu on siin.

See artikkel kujunes eilse õhtu loetuimaks kirjutiseks FT veebis, edestades näiteks lugusid USA presidendi Donald Trumpi tagandamisprotsessist või sellest, kuidas Briti börsid oodatava Brexiti ja äsjalõppenud valimiste toel ilusa hüppe ülespoole tegid.

Sellest annab teada FT korrespondent Richard Milne Twitteris:

Mart Helme emotsionaalselt ülesköetud lausungeid võttis kajastada ka Briti ajaleht The Guardian. 70-aastane paremäärmuslasliku populistliku partei juht naeruvääristas Sanna Marinit ja tema valitsust, visates nalja selle üle, et enne poliitikasse siirdumist pidas Marin müüjaametit, võtab The Guardian kokku.

Austraalias võttis teema üles SBS News. Väljaanne toob esile asjaolu, et solvaja on solvatavast umbes kaks korda vanem mees.

Uus-Meremaa väljaanne NewsHub. kirjutas, et EKRE juht valmistab oma valitsuskaaslastele pidevalt piinlikkust.

Kanada meeditarbija leiab Mart Helme personaalküsimust lahkava väljaandest National Post. Sealt nähtub muu kõrval, et Soome peaminister, sotsiaaldemokraat Sanna Marin ei ole sündinud just rikkas peres.

Mart Helme emotsionaalselt ülesköetud lausungeid võttis kajastada ka Briti ajaleht The Guardian. 70-aastane paremäärmuslasliku populistliku partei juht naeruvääristas Sanna Marinit ja tema valitsust, visataes nalja selle üle, et enne poliitikasse siirdumist pidas Marin müüjaametit, võtab The Guardian kokku.

Uudis jõudis täna hommikuks ka maailma ühte mõjukamasse ajalehte New York Times. Tööinimeste ründamist väljaanne mõistagi heaks ei kiida, toob loos samuti esile selle, kuidas EKRE juhti Mart Helme pärast on valitsuskaaslastel ja presidendil varemgi palju vabandamist olnud.

Suurematest maailma meediaväljaannetest on teemat puudutanud veel Briti ringhäälingukorporatsioon BBC, mis teatab, et Eesti vabandas pärast seda, kui minister pilkas Soome peaministrit, nimetades teda „müügitüdrukuks” („sales girl”).

Helme on BBC teatel saanud tuntuks oma kõvahäälsete avalduste ja vastuolulise käitumise poolest. Tuletatakse meelde ametisse astumisel tehtud „hea tuju märki”.

BBC veebilehel oli artikkel täna hommikul loetavuselt teisel kohal.

Sellest, et „Mart Helme, 70, Eesti siseminister ja populistliku paremäärmusliku erakonna EKRE esimees naeruvääristas pühapäeval Soome peaministrit Sanna Marini, 34, ja tema valitsust”, teatas ka uudisteagentuur Reuters.

„Helme, Eesti endine suursaadik Venemaal, on tuntud valjuhäälsete avalduste poolest, mis valmistavad regulaarselt piinlikkust peaminister Jüri Ratasele ja tema Keskerakonnale, EKRE koalitsioonipartnerile,” teatab Reuters.

„Eesti palub Soome valitsuselt pärast rünnakut vabandust,” pealkirjastas oma artikli Rootsi juhtiv päevaleht Dagens Nyheter, mis teatab, et Eesti siseminister on nimetanud Soome uut peaministrit „müüjatüdrukuks” („försäljarflicka”).

Ulatuslikult puudutab teemat Norra ringhääling NRK, mis teatab, et Eesti siseminister nimetas Soome värsket peaministrit „kassadaamiks” („kassadame”).

NRK kirjutab, et suhted Eesti ja Soome vahel on alati olnud väga lähedased muu hulgas eesti ja soome keele lähedase suguluse tõttu, mistõttu on Helme avaldus pälvinud tohutut tähelepanu ja toonud kaasa toetusavalduste tormi Marinile ka Eesti poliitikutelt.

Hispaanias kirjutab Helmest Barcelonas välja antav päevaleht La Vanguardia: „Ta kinnitas, et tal jooksevad judinad üle selja sellest, et müüjatüdruk („dependienta”) on saanud riigi peaministriks.

Hollandi ajakirja Panorama teatel nimetas 70-aastane Helme 34-aastast Marini raadios kassapidajaks („caissière”).

Panorama teatab, et Helme viib oma väljaütlemistega valitsuse pidevalt probleemidesse.

Poolas teavitas skandaalist telekanal TVN24, tsiteerides Helme sõnu: „Näeme, kuidas üks kassapidaja („kasjerka”) sai peaministriks ja kuidas mingid teised tänavaaktivistid said valitsuse liikmeteks.”