"Soovime selgitusi seoses teie poolt 17. juulil avalikus meedias Tallinna ülikooli aadressil tehtud märkuste kohta, kus ütlesite BNS-ile Tallinna ülikooli kohta muu hulgas järgmist: "Mina ei kritiseeri õpetajaid, mina ei kritiseeri tõsiseid teadlasi. Mina kritiseerin seda propagandaasutust, mis on lasknud õpetamise taseme teatud valdkondades, teatud aladel allapoole igasugust arvestust."," seisab ülikooli pöördumises, millele on alla kirjutanud rektor Tiit Land, õppeprorektor Priit Reiska, teadusprorektor Katrin Niglas ja arendusprorektor loometegevuse ja koostöösuhete alal Andres Jõesaar. Helme ütles, et soovib ise ülikoolilt vabandust.

“Mina nendega akadeemilist vaidlust pidama ei hakka. Mina andsin poliitilise hinnangu, et ülikool tegeleb poliitilise propagandaga ning õppejõud said juba pronksiöö ajal kaela sildi punaprofessorid. Nüüd tegid nad kärurünnakuid (ÜRO rändeleppe vastasel meeleavaldusel Vabaduse väljakul läks Eesti 200 liige ja politoloog Florian Hartleb seda lapsevankriga segama - toim.) meeleavaldustel avaldusi rahvusluse vastu. Ootan vabandust plagiaatide ning poliitiliste aktivistide eest, kes õppejõudude nime all tegutseva,” selgitas Helme.

Tallinna ülikooli rektor Tiit Land sõnas, et ootab veel selgitus, millel põhineb siseministri väide kehvast Tallinna ülikooli õppekvaliteedist. “Tahame teada, mis on koolis valesti, et siis selle kallal töötada,” selgitas Land. “Kui ta ühtegi väidet ei saa välja tuua, siis ootame avalikku vabandust,” lisas Land.

“Kui meie siseminister ei soostu enda väiteid tõestama või nende puudumisel vabandama, on see väga-väga kurb. On kurb, kui vabariigis levib praktika, kus sõnadel ei pea tõendit olema,” rääkis Land. Punaprofessorite kohta märkis ta, et ei tea, mis kriteeriumite alusel liigitab Helme õppejõude punaprofessoriteks. “Ja peale selle ei saa keegi öelda, et professori õpetamise kvaliteet oleks mõjutatud tema isiklikest poliitilistest vaadetest,” lisas Land.

Siseminister lisas, et kuna Tallinna ülikooli lõputööde seast on leitud mõned plagiaadid, siis tema hinnangul akrediteeritud õppekavasid ei järgita. “Mina ei hakka näpuga nina nokkima ja arutlema, kas õppekavad vastavad mingisugustele standarditele või ei. Ootan vabandust räige poliitilise propaganda eest, mida nad teevad,” ütles Helme.

Küsimusele, kas Tallinna ülikoolis töötab Helme hinnangul ka pädevaid õppejõude, vastas ta: “Ma ei tunne kõiki õppejõude. Kindlasti on seal neid, kes pole sugugi õnnelikud.” Helme märkis, et üks õppejõud lahkus Tallinna ülikoolist ja liitus EKREga, kuna ei kannatanud Helme väitel atmosfääri välja.

Tiit Land ütles, et on suhelnud teemal ka teiste ülikoolide rektoritega ning kõik on Tallinna ülikoolile toetust üles näidanud.