"Mida ta mõjutab? Keda ta mõjutab?" lisas siseminister Mart Helme Tre-raadio eetris esitatavas saates "Räägime asjast" poja seisukohale, kõrvutades presidendist vorbitud artiklit nõukogude-aegse propagandaga. "Oh jumal küll, missugune tohutu kiidulaul, selline tohutu panegüürika, kuidas ta siis on selline trendilooja ja paradigma-muutja! Kuidas ta kõndis kuskil Lõuna-Eestis paljajalu ja memmekestega juttu vestis!"

Noorem Helme tõi seepeale muheledes esile võrdluse fraasiga "Lenin silitas laste päid...", meenutades sovetlikke propagandamustreid.

Edetabel = vanapagana maapealne instrument

"Korra oli küsimus õhus, kas peaksime pöörama tähelepanu sellisele... noh, ma ei teagi, kuidas paremini kirjeldada, sellisele mitte eriti loetavale väljaandele nagu Eesti Päevaleht," arutles Martin Helme eetris olles. "Nende täiesti meelevaldse järjestuse selge eesmärk oli minu meelest tüli külvamine ja halvustamine. Räägimegi, kuidas propaganda sellise nurga alt töötab - see pole jälle midagi muud kui katse inimestel kopsu üle maksa ajada."

Päevalehe eesmärgiks oli tabeliga tekitada Eesti elanikkonnas ohu- ja hirmutunnet. Seda selleks, et ajakirjandusliku või muulaadse riigipöörde lootuses masse mobiliseerida.

Silmapaistvaks tõestuseks tabeli kui meelehärmi-instrumendi suhtes on rahandusministri silmis fakt, et peaminister Jüri Ratas asetus EKRE esipoliitikutest tahapoole - täpsemalt viiendaks. "Sellega valati siis esimene solgipang pähe," märkis Martin Helme.

Isa-poja silmis on selge, et Eesti Päevalehe eesmärgiks Helmete seadmisel nimekirjas kõrgele kohale on antud juhul tekitada Eesti elanikkonnas ohu- ja hirmutunnet: seda puhtalt selleks, et ajakirjandusliku või muulaadse riigipöörde lootuses masse mobiliseerida.

Kumbki neist ei pea aga seda oletatavat võitlust edukaks - nagu saate vältel mainitakse, on EKRE toetajad - ja ka üleüldine Eesti avalikkus - "aina rohkem immuniseeritud".

"Suvaliselt kokkupandud nimekiri"

Üleüldine hinnang tabelile on kehvapoolne: mõjukate inimeste valim pole ei isa ega poja silmis õigustatud. "No keegi nokkis nina, vaatas lakke ja ettejuhtuvaid nimesid pani lihtsalt järjekorda. See on minu meelest nii suvaliselt kokkupandud nimekiri, et selle tõsiseltvõetavuses tuleb väga sügavalt kahelda," kommenteeris Mart Helme põhjapanevalt.

Mart Helme asetus kõnealuses edetabelis hõbemedalisti kohale, tema poeg Martin Helme jäi aga Kersti Kaljulaidi järel neljandaks platseerudes ilma pronksmedalisti staatusest. Mõjujärjestuse kõrgeimaks asetus tänavu apteegi-, meedia- ja kinnisvaramagnaat Margus Linnamäe.