„Järelevalvekomisjonil peab olema õigus igakülgselt kontrollida erakondade rahastamist ja valimiskulutusi ning teha rikkumiste korral ettekirjutus kanda seadusevastaselt saadud summad riigieelarvesse,“ ütles Eestimaa Rahvaliidu esimees Jaanus Marrandi Delfile. „Kui komisjon tuvastab kontrollimise käigus kontrollitavate tegevuses väärteo või kuriteo tunnuseid, edastab ta vastavad materjalid uurimisasutustele.”

ERL- fraktsiooni esitatud eelnõu näeb ette, et kõik valimistel osalevad erakonnad ja üksikkandidaadid peavad saama eksponeerida oma infomaterjale võrdses ulatuses ja samadel tingimustel.

Poliitiline välireklaam peaks olema lubatud kohaliku omavalitsuse poolt selleks ette nähtud kohas ja tingimustel ning välireklaami plakati maksimaalseks suurukseks oleks 1 ruutmeeter.

Erakondade rahastamise kontrollimiseks moodustatakse eelnõu kohaselt erakondade rahastamise järelevalve komisjon, kuhu kuuluksid üks riigikontrolli, üks õiguskantsleri büroo, üks kaitsepolitsei ning üks maksu- ja tolliameti ametnik. Komisjoni asjaajamise ja tehnilise teenindamise korraldamine jääks eelnõu kohaselt riigikontrolli kanda. Eelnõu suunati teisele lugemisele.