Kui kehtiv seadus näeb ette mitmemaakonnalisi valimisringkondi, siis seadusemuudatuse jõustumisel oleks iga maakond omaette valimisringkond, kuid suurlinnades jääksid ringkonnad samaks, teatas Rahvaliidu pressiesindaja.

„Uus kord muudaks erakondade jaoks nimekirjade moodustamise aluseid ja tooks kandidaadid Eesti erinevate piirkondade inimestele lähemale. Selliselt valitaks rahvaesindajaks maakonnas tuntud inimesed, kes oleksid senisest enam oma maakonna eest väljas,” ütles Eestimaa Rahvaliidu esimees Jaanus Marrandi.

Jaanus Marrandi rõhutas, et nii riigikogu kui ka poliitika maine on madalamal tasemel kui kunagi varem ning riigikogu usaldust aitab parandada liikmete vastutuse suurendamine oma valijate ees ja teha seda nii, et nad oleksid senisest konkreetsemalt seotud oma valimisringkonnaga.

Lisaks kaotataks ära senine ebaproportsionaalne valimistulemuste kindlaks tegemine.

„Kui asendada senine modifitseeritud d´ Hondti süsteem tavalisega, mida kasutavad näiteks Soome ja Saksamaa, siis muutuvad valimistulemused enam rahvaarvamust arvestavamaks,” tõdes Marrandi.

„Tegelik võim on järjest rohkem koondumas valitsuse kätte ja riigikogu viib ellu valitsuserakondade kitsas ringis otsustatut,“ märkis Marrandi ning lisas, et senine otsustusmehhanism kui ka riigikogu maine viib Eesti demokraatia taandarenguni.