"Pikaks veninud verevalamine ning erinevate kohalike ja rahvsuvaheliste huvide ristumine ei anna ühelegi lahendusotsusele piisavalt selget eelist," ütles Mihkelson Delfile.

Tema sõnul näib poliitiline lahendus täna keerukas eeskätt seetõttu, et puudub ühtne ning järjekindlat poliitikat eviv opositsioon. Teisalt on raske ette kujutada sellist lahendust, kus alaviidid oleks jäetud kõrvale.

"See aga tähendaks praeguse valitsuse kaasamist. Kolmandaks ei taha islamiäärmuslased midagi kuulda ilmaliku Süüria taastamisest, vaid võitlevad püha sõja lippude all šariaadi õiguse ning islamiriirgi nimel," kirjeldas Mihkelson konflikti.

Venemaa ja Hiina vastutegevus ÜRO julgeolekunõukogus

Mihkelsoni sõnul puudub rahvusvaheliselt Süüria osas üksmeel eeskätt Venemaa ja Hiina vastutegevuse tõttu ÜRO julgeolekunõukogus.

"Isegi äsjane keemiarelva rünnak jääb kindlate tõenduskinnitusteta, kuna julgeolekunõukogu ei suutnud vajaliku kiirusega vastavat seisukohta kujundada," ütles Mihkelson. "Lisaks Moskvale ja Pekingile on omad huvid mõistagi mängus ka Iraanil, kes vahetult toetab Assadi režiimi püsimist."

Võtmesõna on keemiarelv

Mihkelsoni sõnul on Süüria kodusõja kõige tundlikum küsimus jätkuvalt kõik, mis seondub keemiarelvaga.

"Süürial on maailma ühed suurimad keemiarelva varud ning võimalus, et sariin või sinepigaas satuksid al Qaeda üksuste kätte ei ole eriti läänemaailmale kuigi meeldiv perspektiiv," ütles Mihkelson. Seepärast ei saa tema sõnul välistada, et just selle võimaluse ärahoidmiseks võivad USA ja tema liitlased kasutada täppisrünnakuid Süüria vastavate objektide pihta. "Umbes sarnasel viisil, kui see toimus Kosovo tapatalgute laienemise ärahoidmisel," võrdles Mihkelson.

Mihkleson leiab, et halbadest ja väga halbadest variantidest oleks siiski kõige parem poliitilise lahenduse leidmine.

"Ükskõik kui keeruline see siis ka ei ole. Võimalik, et selle saavutamiseks on vajalik rahvusvaheline sekkumine. Kuid ainult piiratud kujul," sõnas Mihkleson. "Konflikti laienemine Süüriast kaugemale, Liibanoni puhul me seda paraku juba näeme, teeks aga lahenduse leidmise veelgi keerulisemaks ning avaks võimaluse väga ettearvamatuteks stsenaariumiteks."