"Tänane seis on kindlasti parem ja see on võimaldanud ka pidada näiteks konsultatsioone piirileppe üle," ütles Mihkelson Delfile.

Kas ja millal lepped jõuavad allkirjadeni, on Mihkelsoni sõnul veel vara öelda. "Selleks on vaja pidada vähemalt üks konsultatsioonide voor ja Eestil pole küsimusega kiiret. Kõige olulisem on see, et saavutatu vastaks meie rahvuslikele huvidele," ütles Mihkelson. Tema sõnul on piirilepetega jõutud sinnamaani, kus võib saavutada mõlema poole huvidele vastava tulemuse.

Riigikogu väliskomisjoni delegatsiooni Moskva visiidil toimunud kohtumised olid Mihkelsoni sõnul asjalikud ja konstruktiivsed, samas ei olnud need kerged, ega möödunud täielikus teineteisemõistmises.

"Suhted demokraatiat tõrjuva ning kodanikuvabadusi piirava naabriga pole kunagi lihtsad. Seepärast tuleb suhetes Venemaaga unustada läbimurde retoorika," ütles Mihkelson ning lisas, et Eesti-Vene suhted saavad edeneda vaid kannatlikult samm sammu haaval ning seejuures on vaja pidevalt meeles pidada meie strateegilisi rahvuslikke huvisid.

Lisaks piirileppe temaatikale olid Moskvas jutuks ka teiste kahepoolsete lepingute hetkeseis. "Rõhutasime, et kahepoolse kaubanduse elavdamise huvides oleks topeltmaksustamist vältiva leppe ratifitseerimine ka Venemaa poolt. Eesti tegi seda juba 2004. aastal," rääkis Mihkelson.

"Duumasaadikutega kohtudes tõstatasid võõrustajad vene keele staatuse küsimuse Eestis, meie aga osutasime Magnitski juhtumile, vabaühenduste vastasele tegevusele võimude poolt Venemaal," rääkis Mihkelson.

Mis aga puudutab Venemaa eriteenistuste tegevust ja kapo aastaraamatus viidatud FBS tegevuse aktiivsusele Eestis, siis siin ei kuuluta kapo Mihkelsoni sõnul midagi uut.

"Alles hiljuti teatas Suurbritanniasse omal ajal põgenenud endine KGB ohvitser Oleg Gordijevski, et Moskva on taastanud oma võimekuse eriti läänevastastes luureoperatsioonides. Tema sõnul olevat see intensiivsem kui külma sõja ajal," kommenteeris Mihkelson kapo aastaraamatust (taas) läbi käinud tõdemust, et FSB agentide värbamine Eestist on järjest sagenenud.