"Kiiev peab mõistma, et õigusriigi põhimõtete juurutamine on ikka nende endi parema heaolu ja turvalisuse huvides," ütles Mihkelson Delfile.

Mihkelsoni sõnul toetab Eesti kõigiti Ukraina püüdlusi tihendada koostööd Euroopa Liiduga. "Iseseisva ja õigusriigi põhimõtteid austava Ukraina edukus määrab paljuski ära need tulevikuarengud, mis saavad toimuma meie lähinaabruses. Sellel on otsene mõõde ka meie julgeolekuga," ütles Mihkelson.

Ta tõi näiteks, et Ukrainal on võrreldes Eestiga olnud mõistagi palju keerulisem stardipositsioon, mistõttu ka sisemised arengud pole eriti pärast oranži revolutsiooni olnud sellised, nagu ehk vabas maailmas on loodetud.

"Nii suures ja sisemiselt vastuolulises riigis nagu Ukraina, võtavad reformid lihtsalt kauem aega," sõnas Mihkelson. "Meie asi on neid nende enda valitud teel toetada."

Mihkelsoni sõnul tähendab see ka seda, et me ei saa mingil viisil nõustuda või läbi sõrmede vaadata näiteks valikulisse õigusemõistmisse, mis pidurdab riigi demokraatlikke protsesse.

Nimelt lausus Ukrainas visiidil viibinud peaminister Andrus Ansip, et "ühe daami" ehk Julia Tõmošenko küsimus ei tohiks takistada Ukraina ja Euroopa Liidu suhete arengut.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel rõhutas peaminister Ansip kohtumistel Ukraina peaministri ja presidendiga ka Eesti seisukohta, et Ukraina peaks hoiduma poliitiliselt motiveeritud kohtukaasustest.

Mihkelsoni erakonnakaaslane Andres Herkel on öelnud, et tegemist oli peaministri väga ebaõnnestunud avaldusega ja ta peaks leidma võimaluse sellest lahti öelda.

Peaministri avalduse "ühest daamist" mõistis hukka ka inimõiguste instituudi nõunik Silver Meikar, kes kirjutas oma blogis, et Ansipi "ühe daami" retoorika on enam kui kohatu, sest seeläbi püüab ta pisendada tegelikku probleemide ulatust vaid Julia Tõmošenko küsimusele.

Tõmošenko mõisteti peale valimiskaotust seitsmeks aastaks vangi kohtuprotsessil, mida Euroopas peetakse poliitiliselt motiveerituks.