Täna kogunevad sotsiaaldemokraadid Tartus üldkogule, kus valivad endale esimehe, neli aseesimeest, juhatuse, peasekretäri ja teised juhtorganid.
Emeriitprofessor Marju Lauristin ütles, et täna on erakonna jaoks suursündmus, kuna nad valivad endale uue juhatuse ning uuesti ehk ka oma noore esimehe.

“Erakonnad peaksid praegu keskenduma kogu Eestile, mõtlema läbi seisma jäänud reformid,” märkis Lauristin. Tema sõnul on praegu võimalus läbi ühisloome, mis on järgnenud hartale, streikidele ja meeleavaldustele, jõuda uuele tasandile. “Selleks on poliitika, mis arvestab kogu riigi, rahva huve, mitte ei keskendu erakonnavahelistele suhetele.”

Sotsiaaldemokraatide kõige suurem väljakutse ongi töötada välja ja viia valimiste kaudu ellu riigi ülesehitust puudutav reformide pakett. “See, mida on valitsus riigireformist rääkinud, viib riigi liigsele tsentraliseerumisele, võimu veelgi enam Tallinnasse viimisele,” lausus Lauristin.

“Tahaksime, et kogu Eesti inimesed tunneksid, et neil on võimalus osaleda riigi elus.” Tema sõnul ei tohi ära lõhkuda ajaloolist maakondade struktuuri, kuna just maakonnatasand tagab piirkonna arengu.
Poliitikute ette tõuseb ka jätkusuutlikkuse probleem, kuna ekspertide uuringust tuli välja, et Eesti elab võlgu, kuigi laenu me ei võta. “Ehitame oma sotsiaal- ja hariduspoliitikat eurorahadele, see pole jätkusuutlik,” lausus Lauristin.

“Peame läbi vaatama kogu majandus-, sealhulgas maksupoliitika, lisaks keskenduma sellele, mis on meile alati tähtis: sotsiaalteemad, haridus ja kultuur.”