"Kui ta tunneb kutsumust erakonda stagnatsioonist välja vedada, siis on see tema kui erakonna asutaja otsus," sõnas Lauristin, kelle sõnul on Reformierakond kujunenud teistsuguseks, kui see oli Kallase juhtimise ajal.

"Kallas ise oli reformimeelsem," tõdes Lauristin. "Praegu on Reformierakonnal ainult reformi nimi alles."

Lauristini sõnul oli Kallase ajal Reformierakonnas rohkem filosoofilisemat liberalismi ja tegelikku reformitahet ning seetõttu olid võimalikud ka sisulised läbirääkimised ja kokkulepped.

"Kui Kallas oli Reformierakonna esimees, olin ma riigikogus," meenutas Lauristin. "Kallasega oli võimalik strateegilisemaid küsimusi lahendada. Ta oli valmis kuulama teisi ja oli praegusest parteijuhist selles mõttes erinev."

Euroopa Komisjoni juhina on Kallas Lauristini hinnangul teinud väga head tööd.

Lauristin ei näe midagi halba ka selles, kui Euroopa Komisjoni volinikuks saaks Siim Kallase asemel praegune Reformierakonna esimees Andrus Ansip.

"See võib olla kahte pidi Eestile hea," arutles Lauristin. Ühelt poolt teeb ta oma erakonnas noorematele ruumi ja teisalt võib Ansipi asjaajamise viis, mis meid Eestis pahandab ja ärritab, Euroopa kontekstis päris hästi töötada.

Poliitikute kõrval võiks professori arvates kaaluda voliniku kohale ka mõne IT-guru kandidatuuri esitamist, sest nimelt IT-valdkond on Euroopas Eesti tuntuse parim pool.

Peaminister Andrus Ansip ütles täna, et tema arvates sobiks Siim Kallas väga hästi Eesti järgmiseks peaministriks, sest 2018. aastal on Eesti Euroopa Liidu eesistujamaa ning teist niivõrd laia rahvusvahelise haardega inimest on raske leida.

Eestis on valitsusjuht traditsiooniliselt olnud ka oma erakonna esimees.