Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit ja Eesti Arstide Liit avaldasid täna muret, et negatiivne lisaeelarve, mis homme valitsusele kinnitamiseks esitatakse, haavab valusasti kõige nõrgemaid ja kaitsetumaid ühiskonnaliikmeid.

“Kärbitavatest kuludest moodustavad lõviosa, peaaegu kolmandiku kogu lisaeelarve mahust sotsiaalvaldkonna kulud. Seega tunnevad ekslike prognooside hinda oma nahal kõige valusamalt just need, kellele riigil seni niigi vähe tähelepanu on jätkunud,” teatasid ETK ja EAL.

Kulud sotsiaalministeeriumi valitsemisalas vähenevad kokku 990 368 846 krooni – see on 2,5% valitsemisala kogueelarvest, paanikaks pole aga põhjust, teatas ministeerium.

„„Keegi ei pea kartma, et toetuse maksmine lõpetatakse, või väheneb pension. Rõhutan veel kord, et säilivad kõik seadusega ettenähtud toetused: peretoetused, sealhulgas vanemahüvitis ja tasuline isapuhkus, toetused puuetega inimestele jne. Samuti säilivad pension ja pensionitõus,”“ ütles sotsiaalminister Maret Maripuu.

Mõnede kuluartiklite puhul sai eelarve vähendamine võimalikuks tänu eelmisest, 2007. aastast ületulnud vahenditele. Maripuu märkis, et kasutamata rahaliste vahendite ülekandmine aastast aastasse on tavaline praktika, mis aitab vajadusel raha kokku hoida.

Peretoetuste summade vähendamine 235 miljoni võrra on võimalik rahaliste vahendite tänavuse prognoosi täpsustamise tulemusel. Kärpimisel arvestati tegelikku kulu esimeses kvartalis. See tähendab, et 2008. aasta eelarve koostamisel loodeti, et vanemahüvitise taotlejaid on rohkem ja et keskmine hüvitis on suurem kui esimese kvartali tegelik kulu näitab. „Eelarvesse planeeritakse toetuste raha varuga, et raha ei jääks puudu. Esimene kvartal aga näitas, et proportsionaalselt taotleti toetusi vähem, kui oli arvestatud.

Sotsiaalministeerium ei muuda ühtegi lepingut haiglatega ega vähenda raviteenuste mahtu. Jäävad kehtima kõik selleks aastaks saavutatud kokkulepped. „Ei tasu karta, et arstiabi kättesaadavus halveneb või ravijärjekorrad pikenevad,” ütles sotsiaalminister. „Perearstidele eraldatavat raha ei vähendata.”