Liikumine "My Stealthy Freedom" (eesti k. "Minu Varjatud Vabadus") alustab enda sotsiaalmeedia postitust (inglise, araabia ja prantsuse keeles) pealkirjaga "Eesti naispoliitikutele ja ülejäänud maailmale, kes Iraani külastavad".

Edasi tõdetakse, et liikumisel on hea meel, et Iraan hoiab Euroopa rahvastega häid suhteid, kuid siiski on neil sõnum Iraani reisivatele naispoliitikutele.

"Palun rääkige meie valitsejatele kohustusliku hijabi kandmisest, mida te olete sunnitud visiidi ajal kandma. On see tõesti palju tahetud, kui te ütleksite valitsejatele austusega kohustusliku hijabi vastu, et Iraani naised on lausa sunnitud seda kandma ja seejärel andma meile teada valitsuse ametnike reaktsioonidest?"

Liikumine: miks te ei palu Iraani ametnikel enda maal inimväärtusi austada?

Edasi jätkavad liikumise eestvedajad, et neil on ka palve igale mitte-iraanlasest naispoliitikule. Nimelt, kui Iraani ametnikud peaks nende riikidesse reisima, siis loomulikult soovivad nad, et nende Islami väärtuspõhiseid kombeid austataks.

"Nad väldivad mugavalt teie korraldatud vastuvõttudel osalemast ja seda ettekäändel, et seal pakutakse alkoholi. Kui selline asi juhtub, miks te ei palu neil siis samuti austada inimväärtusi, milleks on ka inimese vaba valik?," küsivad liikumise eestvedajad.

Postituses palutakse veel naispoliitikuid selle teema algatamiseks tippkohtumistel Iraani poliitikutega ning mitte andma avalikke vastuseid, et hijabi teemal avalikult sõna võtmine on sama, kui teise riigi seadustesse sekkumine.

"Sest kui teie peaks tulema välja hijabi keelava seadusega, siis Iraan oleks ju esimene riik, mis seda seadust rikuks," kirjutavad aktivistid.

"Palun küsige neilt samuti, et miks nad [Iraani poliitikud] ei protesti riikide nagu Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Horvaatia, Hispaania ja paljude teiste suunas, kus valitsuse seaduse kohaselt on naistelt ära võetud õigus kanda hijabi? Palun ärge öelge ainult, et hijabi kandmine on seaduse poolt nõutav ja igaüks peaks seadust jälgima. Me räägime siin diskrimineerivast seadusest. Kui me oleksime ebaõiglaste seaduste suhtes vait, siis orjapidamine, mis samuti oli seadusega lubatud, oleks endiselt meie igapäevalus," lisavad liikumise eestvedajad lõpetuseks.

Postituse juurde on lisatud ka Eesti välisministri Marina Kaljuranna pildid.

Ministeerium: minister lähtub seadusest, tavast ja protokollist

Välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov ütles Delfile, et nagu ametlikel välisvisiitidel tavaks lähtutakse riietuse puhul kohalikest seadustest, tavadest ning protokollilistest aspektidest.

"Kohtumistel Iraani juhtidega tõstatas välisminister naiste olukorra ning naiste võimestamise. Minister rõhutas vajadust suurendada naiste rolli ühiskonnas ning toetada neid karjääri edenemisel," rääkis Sudakov.

Iraanis visiidil viibivate naispoliitikute etiketile on tegelikult ka varasematel aastatel meedias palju tähelepanu juhitud.

Näiteks räägiti teemast siis, kui toonane ELi välisteenistuse juht Catherine Ashton riiki 2014. aastal külastas või kui seal olid visiidil Itaalia välisminister Emma Bonino, Hollandi naispoliitik Marietje Schaake ning Austraalia välisminister Julie Bishop. Kõik nad kandsid toona visiidil pearätti, kusjuures Bishop pani veel lennujaamas sellele peale kaabu, mis mõningaid kohalikke konservatiivsemaid meediaväljaandeid siiski ärritas.

My Stealthy Freedom on online-liikumine, millele pani 3. mail 2013 aluse Londonis elav Iraani ajakirjanik Masih Alinejad. Liikumise peamine eesmärk on nende kodulehe väitel juhtida tähelepanu asjaolule, et alates 1979. aasta revolutsioonist kehtima hakanud hijabi kandmise nõue rikub paljude kohalike meeste ja naiste arvates inimõigusi. See peaks aktivistide arvates olema igaühe vaba valik. Probleemile tähelepanu juhtimiseks loodigi Facebooki lehekülg, kuhu naised saavad muuhulgas postitada endast pilte ilma peakatteta ning millel tänaseks päevaks on ligi miljon "laikijat".

She is now in Iran وزير خارجه استوني در ايرانTo Estonian female politicians and the rest of the world visiting...
Posted by ‎My Stealthy Freedom آزادی یواشکی زنان در ایران‎ on 10. aprill 2016. a.