Põgusa kohtumise peateema oli rändekriisiga toimetulek. Nii Kaljurand kui Timmermans rõhutasid Euroopa Liidu solidaarsuse võtmerolli kriisiga toime tulekuks. "Solidaarsuse püsimiseks on oluline, et Euroopa Komisjon kaasaks liikmesriike varasemast enam oma ettepanekute kujundamise protsessi. See on ainuke ja õige tee konsensuse leidmiseks Komisjoni ja liikmesriikide vahel. Ühiselt ja läbiräägitult võetud kohustused on jätkusuutlikumad ja tõsiseltvõetavamad, kui pealesurutud ja automaatsuspõhised otsused," lisas Kaljurand.

Rändeteemalisel arutelul märkis Kaljurand, et Euroopa on sellest kriisist ka õppinud. "Oleme liikunud süüdlaste otsimiselt lahenduste otsimisele ning teeme seda ühiselt. Koostöö ja efektiivne tegutsemine on selle kriisi lahendamise võti," kinnitas Kaljurand.

Välisminister tõdes samas, et Euroopa arengukoostöö kriisikollete suunal ei ole olnud edukas ning lähteriigid vajavad senisest enam tähelepanu ja tuge. "Ka meie majandus ja turud võiks olla Aafrika riikidele rohkem avatud," lisas Kaljurand.

Vastumeelsust pagulaste vastuvõtmisel kommenteerides rõhutas Kaljurand selgitustöö olulisust.

"Peame oma inimeste hirme ja muresid väga tõsiselt võtma ning veelgi paremini selgitama, mida teeme ise ja koos Euroopa Liiduga oma inimeste turvalisuse tagamiseks, EL välispiiride kaitseks, võitluseks organiseeritud kuritegevuse ja terrorismiga, sõjapõgenike integreerimiseks ja majandusmigrantide tagasisaatmiseks nende kodumaale," märkis Kaljurand.

Hilisõhtusel rändeteemalisel arutelul osalesid lisaks välisministrile Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans, Prantsusmaa eurominister Harlem Desir, Saksamaa Ida-Euroopa Uuringute Ühingu president Ruprecht Polenz, Euroopa Parlamendi liige Artis Pabriks. Arutelu juhtis The Economisti kolumnist Tom Nuttall.