Kui eurosaadik Yana Toom ütles Delfile, et tema plaan on minna kandideerimisega lõpuni, siis riigikogu liige Marika Tuus-Laul nentis, et tema kandideerib Edgar Savisaare toetuseks.

Kui aga Savisaar peaks kongressil teatama, et tema loobub kandideerimisest Yana Toomi kasuks, siis on ka Tuus-Laul ilmselt valmis oma toetushääle Toomile andma. „Oleneb olukorrast, mis seal välja kujuneb – ega me praegu ei tea täpselt keegi ju,” nentis Tuus-Laul, et kongressil toimuv on mõnevõrra prognoosimatu.

Kõik esimehe kandidaadid saavad kongressil kõne pidada. Tuus-Laul sõnas, et tema loodab oma kõnes erakonnakaaslastele ausalt välja öelda, mis situatsioon tegelikult on. „Kuidas on need nimekirjad kombineeritud, kes kongressile tulevad. Paljud need inimesed, kes on alati käinud, aktiivsed, ei pääse nimekirjadesse,” lausus Tuus-Laul ja lisas, et talle on massiliselt helistatud ja nimekirja mitte pääsemise üle kurdetud. Kõnesid on talle tulnud nii Võrust, Valgast kui ka Jõgevamaalt.

„Ka juhatuse kandidaate sisuliselt tehti kopeerpaberiga,” väitis Tuus-Laul. Tema sõnul anti kongressile suunduvatele inimestele nimekiri ette ja hirmutati teatud moel valima. „Sama moodi on fraktsioonis hirmutatud, et muidu enam ei pääse nimekirja, kui ei tee nii, nagu on vaja.”

Põhja-Tallinna linnaosavanema Raimond Kaljulaiu sõnu kommenteerides ütles Tuus-Laul, et mõte, et Edgar Savisaar ei peaks minema kongressile kaotama, tekitab küsimusi. „Esiteks, mis mõttes kaotama, ja teiseks, miks ta ei peaks minema,” imestas Tuus-Laul. „Meie tänane esimees ei peaks minema. Kui ta nii ütleb, siis järelikult ongi mängitud nii, et ta ei saaks hääli.”

Eile oli koos Keskerakonna naistekogu, kuhu tuli kohale ka Raimond Kaljulaid. „Küsisin, et milles on asi. Sa oled ju aastaid teinud Edgari toetuseks ja Keskerakonnale kampaaniaid, olnud tema parem käsi. Mis juhtus, et sa üleöö taandusid,” meenutas Tuus-Laul. Kaljulaiu vastust Tuus-Laul pikalt ei tsiteerinud, see oli tema sõnul sama: et Savisaar ei peaks kandideerima.

Tuus-Laul pole nõus ka Kaljulaiu arvamusega, et üksnes kõnepidamisõiguse nimel kandideerimine on piinlik. „Inimesed räägivad ausalt inimestele, kes on tulnud kongressile – miks peaks see piinlik olema. Ausus ei saa olla piinlik, demagoogia on piinlik,” viitas Tuus-Laul Kadri Simsoni, Jüri Ratase ja Mailis Repsi tiivale, kes tema hinnangul demagoogiat kasutavad.

Siiski on Tuus-Lauli hinnangul Keskerakonnas lõhki ainult eliit ja kui käia ringi piirkondades, siis seal on väga paljud erakonna ligi 15 000 liikmest ikkagi Savisaare selja taga. Ühtlasi pole Tuus-Laul nõus Kaljulaiu öelduga, nagu oleks vaid Urmi Reinde Savisaare siiras toetaja. „Mina olen väga siiras Savisaare toetaja ja ma ei kujuta seda parteid ette Savisaareta. Ta oli 25 aastat tagasi kõige populaarsem poliitik ja on täna kõige populaarsem poliitik. Rahvas ei armasta kedagi rohkem kui Edgar Savisaart,” sõnas Tuus-Laul ja viitas, et Savisaar kogus valimistel 40 000 häält.

Kas Tuus-Laul jääb hoolimata kongressi tulemusest Keskerakonda? „Need päevad on ees, eks vaatame,” kommenteeris ta. Samale küsimusele Edgar Savisaare kohta vastates ütles Tuus-Laul, et ta armastab Keskerakonna inimesi ja nemad armastavad teda.

Keskerakonna esimehe kohale kandideerimiseks andis südaööks nõusoleku kuus kandidaati: Jüri Ratas, Edgar Savisaar, Yana Toom, Peeter Ernits, Heimar Lenk ja Marika Tuus-Laul.