Mart Helmele on 2017. aastal EKRE ridadest välja arvatud Maria Kaljuste üritus jäänud juba varasemalt hambusse. Nimelt kommenteeris ta aasta alguses."Kuna meie ei registreerinud seda mitte miitinguna, vaid just selleks, et teha tõrvikurongkäik, milleks on vaja linnavalitsuse kooskõlastust, siis linnavalitsus venitas sellega ja loomulikult andis süvariik oma etturile korralduse registreerida miiting, milleks pole vaja linna kooskõlastust, vaid piisab kooskõlastusest politseiga," lausus Helme.

Helme oli ERR-ile antud kommentaaris kindlalt sellel arvamusel, et neile toimus tagaselja ärategemine, kuid avaldas lootust, et Kaljuste üritus jääb vähempopulaarseks kui tõrvikurongkäik.

Rongkäiku korraldab Sinine Äratus, mille esimees Ruuben Kaalep kommenteeris Delfile, et Maria Kaljuste tegevus on olnud provokatsioon, kuid mingit konflikti tema EKRE esindajate poolel asjas ei näe.

"Meie poolt on asjaajamine olnud korrektne ning meie üritusest võtab rohkem inimesi osa," pisendas ta Kaljuste rahvusmeelset telgiüritust. Kaalep avaldas lootust, et rongkäigule tuleb tänavu ligi 10 000 inimest, mullu oli neid seal viie tuhande ringis.

Hoolimata vastuseisust EKRE poolelt toimuvad siiski nii tõrvikurongkäik ja Kaljuste üritus üheaegselt, üks neist algab tunni võrra varem. Rongkäiguks kogunetakse Kaalepi sõnul väljakule ning sealt läbitakse marsruut mööda vanalinna.

Kaljuste üritus liikumise Tark ja Terve Eesti nime all paneb pühapäeval Vabaduse väljakule telgid, kus saab end registreerida MTÜ liikmeks, mille põhikirja punkt sõnab konkreetselt, et niipea kui koos on 500 liiget, moodustatakse MTÜ-st erakond.

Kaljuste ei eita, et erakonna loomise plaan tal peas mõlgub. Parempoolse liikumise juhilt uurides, milline erakond see oleks ning millised oleksid selle vaated, kostis Kaljuste: "Me oleme mõnes aspektis radikaalsemad kui EKRE. Näiteks see, kuidas peaksime suhtuma Euroopa liitu, loodusvaradesse, isiklikku vastutusse poliitikas. EKRE püüab rahvast lollitada. Võtame näiteks Mart Helme Pärnu volikokku kandideerimise, kus ta selgelt ütles kandideerides, et tema ei ole part, tema läheb sinna tööd tegema. Siis ei leidnud ta kolme kuu jooksul aega sinna jõuda - see on ju rahva petmine,".

MTÜ hingekirjas on hetkel inimesi 300, Kaljuste sõnul neist sada juba täna teovõimelised kandideerima. Tema soov on astuda avalikkuse ette erakonnaga vähemalt järgmisteks kohalikeks valimisteks.

Kaljuste ise ei näinud Vabaduse väljakul kahe ürituse korraldamises probleemi ning rõhutas, et tegemist pole konkureerivate miitingutega. "See on pastakast imetud konflikt. Mina osalen kindlasti ka tõrvikurongkäigul," tõi Kaljuste näiteid. Talle oli Mart Helme reaktsioon suureks üllatuseks, nimetades EKRE esimehe sõnavõtte ERR-is räuskamiseks ning Helle-Monika Helme tegevusi Facebookis vastuseisu õhutamiseks.

Kaljuste hinnangul on EKRE näiteks põhjuseks, miks Lääne-Eestis näevad parempoolsed kurja vaeva, et sotsidega konkureerida. "Saaremaal on esirinnas sotsid just sellepärast, et konservatiivid veedavad aega omavahel taplemiseks," sõnas naine.

Rahvuslikud üritused vabariigi aastapäeval Tallinnas
EKRE tõrvikurongkäik, mis saab alguse Vabaduse väljakul ning Maria Kaljuste juhitud Tark ja Terve Eesti kohtumine pole ainsad konservatiivsed üritused Tallinnas.


Kõik Koos liikumine, mille juht Taavi Leppik mullu "Maksud sõidavad Lätti" aktsiooni korraldas, korraldab tänavu vabariigi 101. aastapäeva tähistamiseks kõnekoosoleku Tammsaare pargis. Kuigi Facebooki kirjelduse järgi on tegemist mitte-poliitilise üritusega, on lubatud sõnavõtud siiski ka poliitikutelt.


EKRE on oma häälekandjas Uued Uudised nimetanud Tallinna linnavalitsuse korraldatavat vabaõhukontserdi "Aja mustrid" keskerakondlikuks torpedeerimiseks, saavad kõik soovijad minna Islandi väljakule kuulama kontserti. Estoniast kiviviske kaugusele tuleb kõne pidama president ning esinevad näiteks Rein Rannap ja The Swingers.