Margelov ütles agentuurile Interfax, et Euroopa Liit peab Eestis levivad fašistlikke meeleolusid "kasvuraskusteks". Tema sõnul võib aga selline "ontogeneetiline areng" ajal, mil Brüssel keskendub euroopalike väärtuse probleemidele oma piiride taga, viia "Eestis ja mitmes teises Ida-Euroopa riigis kääbuslike kolmandate Reichide moodustumiseni", vahendab BNS.

Margelov sõnas, et sarnaseid meeleolusid jagavad Eestis ka riigijuhid. Seda tausta arvestades on Margelovi sõnul Eesti kaitseministri "SS-i ülistav" avaldus täiesti loomulik.

"Sel korral piirdus [kaitseminister] Urmas Reinsalu ainult avaldusega, samas eelmisel aastal võttis ta isiklikult osa natsistlikust sabatist ning tänas endisi SS-lasi "eesti rahva au päästmise eest"", sõnas Margelov.

Margelov sõnas, et Eesti seadused ei näe ette karistusi natsistliku propaganda eest ning seetõttu on Eestist saanud natsistlikke propagandaüllitiste väljaandmise keskus.

"Sellised avaldused kahjuks vaid kinnitavad, kui tugevalt on stalinistlik ajalookäsitlus segamas rahvusvahelisi suhteid," ütles BNS-ile riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson. "Venemaa parlamendis menetluses olev eelnõu püüab kriminaliseerida ajaloo tõlgendamist. See on ilmne märk sellest, et Venemaa pole jätkuvalt valmis tunnistama Stalini kuritegude ulatust ning mõju Euroopa rahvastele. Teise maailmasõja tragöödia, mis hävitas miljonite inimeste elud, ei tohiks olla tänaste poliitikute emotsionaalseks mängukanniks. Minevikku ei saa keegi vangis hoida, see kuulub meile kõigile," sõnas väliskomisjoni esimees.

"Kuna antud avalduses pole samas midagi üllatavat, siis kahepoolsetele suhetele ei oma see suuremat mõju," ütles Mihkelson.

Kaitseminister Urmas Reinsalu tunnustas Eesti Vabadusvõitlejate Liidu 21. kokkutulekule saadetud tervituses inimesi, kes avaldasid vastupanu Eestit okupeerinud totalitaarrežiimidele ning hoidsid elus Eesti vabaduse aadet.

Reinsalu nentis oma tervituses, et kõik Eestis elanud rahvad kandsid Teises maailmasõjas Eestit okupeerinud kommunistliku Nõukogude Liidu ja natsionaalsotsialistliku Saksamaa totalitaarsete režiimide tõttu kohutavaid kaotusi.

„Lähtudes ülalmainitud kahest põhimõttest – Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse säilimine ning Eestit okupeerinud režiimide inimsusevastaste kuritegude hukkamõistmine – avaldas ka Eesti riigikogu 2012. aasta 14. veebruaril tunnustust Eesti Vabariigi kodanikele, kes tegutsesid Nõukogude Liidu või natsionaalsotsialistliku Saksamaa okupatsiooni aastatel Eesti Vabariigi de facto taastamise nimel,“ kirjutas kaitseminister.