"Ma arvan, et see teema on üle võimendatud. Ülemiste hingamisteede haigustega pöördub Eestis arsti poole ligi 5000-6000 inimest päevas. Üks nendest võib ka president olla. See ei ole tõsine haigus, see on külmetushaigus, mis tuleb ja läheb ja mille puhul peavad inimesed oma käitumises teatud korrektsioone tegema ja president on seda teinud," kommenteeris Mardna Delfile.

Mardna hinnangul on presidendi kantselei antud olukorras väga õigesti käitunud ja informatsioon presidendi tervise situatsioonist on korrektselt edastatud.

"Öeldi, et tal on tervisehäire, mis takistas tal Hiina visiiti tegemast, seoses pika lennureisiga, kuna see võib hingamisteede seisundit kahjustada või tüsistusi tekitada. Minu meelest täiesti korrektne. Miks me peame kõikidesse pisiasjadesse ja detailidesse süüvima ja seda kogu publikule välja käima?"

Mardna rõhutas samas, et kopsupõletikuga kindlasti tegemist ei ole, nagu mõni meediaväljaanne kirjutanud on. "Ma olen päris kindel selles. Siis oleks president tohtrite poolt teise režiimi peale määratud. Kuna ta oma tööülesandeid siiski täidab, siis tohtrina ma võin öelda, et kopsupõletikku seal küll diagnoositud ei ole," arvas Mardna.

Riigijuhid peaks enne ametisse asumist läbima arstliku kontrolli

President Ilvese praegusi tervisehädasid seostamata peab Mardna oluliseks, et parlamenti ja riigitüüri juurde minevate isikute tervise seisund enne postile asumist peaks olema kontrollitud, et välistada võimalust, kus ta oma tervisliku seisundi põhjal ei suuda oma kohustusi täita. "See ei puuduta nii palju füüsilist tervist, vaid pigem vaimset tervist, sest siin on oht suurem, kus kriisisituatsioonis võib tekkida haiguse ägenemine, kus võetakse vastu ebaadekvaatseid otsuseid."

"Minu teada ka president Ilvesele tehti enne ametisse astumist küllalt põhjalik tervise ülevaatus. Enne kui ta andis nõusoleku kandideerida," lisas staažikas arst.

Mardna sõnul peaks avalikkus siiski omama teatud ülevaadet oma riigijuhtide tervislikust seisundist. "Ma arvan küll, et selliste asjade juures oleks vaja teada, kes meid juhtima hakkavad, missugune nende füüsiline seisund on, aga seda ei ole vaja detailselt teada. Oleks vaja lihtsalt teada, et tema füüsiline ja vaimne tervis on korras ja võimaldab oma kohustusi täita," märkis Mardna.