“See on katastroofiline seisund, kui viis liiget annab lahkumisavalduse. See on kolmandik koosseisust,” rääkis Mardna võimalikust stsenaariumist ajalehele Meditsiiniuudised.

Kirjaliku avalduse komisjonist väljaastumise kohta on Mardna sõnul juba esitanud günekoloogia ekspert Maike Parve ja hambaravi ekspert Piret Väli. Mõtlemisaja võtsid kirurgia emeriitprofessor Karl Kull ja sisehaiguste emeriitprofessor dr Teesalu, kes annavad oma otsusest teada järgmisel komisjoni koosolekul 20. jaanuaril. Samuti on lahtine seis patsientide esindaja Salme Airega, kes on puudunud viimaselt kolmelt-neljalt komisjoni koosolekult tervislikel põhjustel ning kellega komisjonil pole õnnestunud kontakti saada.

Probleemid komisjoni koosseisuga algasid tänavu sügisel. Üheks liikmete lahkumise põhjuseks peab Mardna selle tööga kaasnevat märkimisväärset lisakoormust, teiseks põhjuseks kolleegide survet.

“Need liikmed on andnud objektiivse hinnangu oma kolleegide tööle ja tõenäoliselt on kaudne surve kolleegide poolt. Ega ükski kolleeg ei ole meelitatud kui teine kolleeg ütleb, et oled midagi valesti teinud. Peab olema hingetugevust,” nentis Mardna ning lisas, et see on ühtlasi üks peamisi põhjusi, miks on raske leida asendajaid.