Rahvaliidu fraktsioon on seisukohal, et selle eelnõu pealkiri on küll õige, kuid sisu ei vasta tegelikkusele. „Eelarve kulude ümbertõstmine on vaid kate eelnõu tegelikule eesmärgile,” ütles riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Tarmo Mänd Rahvaliidu pressiesindaja teatel.

„Valitsus soovib suunata üle nelja miljardi krooni kassareservi, kuid seadusest tulenevalt on 2008. aasta eelarvega kassareservi määratud 2,8 miljardit ja sinna ei ole kunagi võimalik 2007. aasta ülejääki mahutada, selline tegevus on seadusevastane,” märkis Mänd.

„2007. aasta ülejääk, mis oli 4 miljardit krooni tuleks seadusest tulenevalt kanda stabiliseerimisreservi, kuid valitsus tahab selle kanda kassareservi, et katta selle aasta lõpus mittelaekuvaid tulusid,” sõnas Mänd, lisades, et sisuliselt on tegemist teise negatiivse lisaeelarvega, mille esitamist on valitsus seni eitanud.

Rahvaliit on seisukohal, et reservide kasutamine peab toimuma Riigikogu otsusel ja avalikkuse tähelepanu all. Rahanduskomisjonis on mitmel korral väidetud, et pensionireserv on kassareservi osa. Rahvaliidu hinnangul ei ole õige käsitleda pensionireservi kassareservi osana. „Ükski seadusandlik akt ei käsitle pensionireservi kassa reservi osana,” lausus Mänd. Ta lisas, et kogu eelarve koostamise protsessile peaks hinnangu andma õiguskantsler.