“Tal on töö- ja elukoht, laste ja mehe toetus, ühiskonnaohtlik ta ei ole,” ütles Lääne-Viru maakohtu kriminaalhooldusosakonna juhataja Anu Möldri Eesti Päevalehele.

Samal seisukohal on ka Harku vangla, kus Eenmaa praegu karistust kannab ja raamatukogus töötab. “Eeskujulik kinnipeetav, mul ei ole midagi ette heita,” lausus vangla asedirektor Hannes Liivak.

Nüüd peab Harku vangla andma veel oma ametliku nõusoleku Eenmaa vabastamiseks, kuid tõenäoliselt ei teki sellega probleeme.

Lõpliku otsuse vabastamise kohta teeb Harju maakohus ilmselt septembris või oktoobris. Nii Möldri kui ka Liivak ütlesid, et arvatavasti pole ka kohtul Eenmaa koju laskmise vastu midagi.

“Kui igalt poolt on nõusolekud antud, siis reeglina on kohus seda aktsepteerinud,” lausus Liivak. “Mina arvan küll, et kohus lubab seda,” ütles Möldri. “Mina ei näe küll, et temaga tulevikus probleeme tekiks, ikkagi täiskasvanud inimene ja kuritegu on ka kuidagi teistsugune.”

Kohtuotsuse võib aga prokurör protestida ning ringkonnakohtusse edasi kaevata.

Kui Eenmaa koju saab, peab ta praeguse taotluse järgi kord kuus käima kriminaalhooldusametniku vastuvõtul.

Juulis täitus Eenmaal pool talle korruptsiooni eest mõistetud pooleteise aastasest vanglakaristusest ja seetõttu võibki ta enese vabastamist taotleda.

Eenmaa läks vanglakaristust kandma mullu 7. novembril, siirdudes esmalt Tallinna keskvanglasse ja sealt edasi Harku naistevanglasse.