“Pliivaba bensiini aktsiisimäär tõuseb 6228 kroonini tuhande liitri pliivaba bensiini kohta, mis teeb aktsiisimäära tõusuks 10,8 protsenti,” ütles rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas riigikogu ees, selgub stenogrammist.

Diislikütuse aktsiisimäär tõuseb 5787 kroonini tuhande liitri kohta, mis teeb tõusuks 12 protsenti. Eriotstarbelise diislikütuse ja kerge kütteõli aktsiisimäär tõuseb 1056 kroonini ja ka see teeb aktsiisimäära tõusuks kümme protsenti.

Bensiiniliitri hind tõuseb tarbija jaoks koos käibemaksuga, arvestades käibemaksuks 18 protsenti, 72 senti, kui käibemaksu otsustame tõsta 20 protsendini, mis on ka  üks täna meie ees olevatest otsustest, siis sellevõrra pisut rohkem. Ja diislikütuse liitri hind tõuseb koos käibemaksuga 73 senti.

Teiseks lugemiseks algatas rahanduskomisjon ka muudatusettepaneku, mis tõstab keskkonnatasusid. Samuti ei kompenseerita eelnõu kohaselt tulevikus enam õppelaenu. Õppelaenu kompensatsioon jääb kehtima neile, kes on esitanud avalduse 1. juuli 2009 seisuga.